Festivalul "Femei pe Matasari" a transformat o zona istorica intr-una de poveste. Ce surprize ii asteapta pe vizitatori
In Capitala a rasarit pe strada Matasari un oras ideal. Mahalaua Matasari, o zona istorica, a fost locul in care acum 300 de ani se facea negot cu matasuri.
Strada a devenit apoi cunoscuta pentru damele de companie. Din 2010 gazduieste un festival urban "Femei pe Matasari". Scopul e nobil: sa transforme strada intr-un oras de poveste, in care oamenii gasesc tot ce au nevoie, de la haine pana la mancare, animale sau invataturi despre drepturile damelor de companie.
De cum intram pe Matasari, ne intampina mii de culori, zambete lenese, flori, dulciuri, pisici, rochii vaporoase si mult optimism. Este imaginea unui oras ideal, in care oamenii se relaxeaza, bucurandu-se de razele soarelui si uita de orice griji.
Iulian Vacarean, organizator festival: "Uneori simtim greu anul 2016 si daca vrem sa traim o alta emotie avem devoie de frumos. In chipuri ale teatrului, ale artei ale bunului gust si ale muzicii care poate sa ne inalte deasupra orasului pt ca despre asta e vorba in femei pe Matasari."
"Femei pe Matasari" isi propune sa schimbe orasul si timp de 3 zile pe an sa faca din mahalaua Matasari un oras ideal pe o singura strada.
Intr-un colt un copil picteaza un felinar. E galben si frumos spune el.
Hajni Stefan, organizaator atelier de picturi: "Am ales sa le ofer copiilor flori din ceramica, maci, sa nu se ofileasca nicodata, fiind in ceramica."
Putin mai jos o turma de pitici s-au apucat de gatit. Fiecare ce stie.
Femeile, vedetele festivalului, se plimba agale printre tarabele incarcate.
Claudia Tudor : "E primul eveniment de genul din Romania in care femeile se simt femei pentru 3 zile si in care totul ne este permis."
In orasul ideal de pe Matasari am intalnit-o si pe Julie, o pisicuta abandonata. Rudolf, un medic veterinar, i-a gasit 2 parinti adoptivi.
Hofman Rudolf, medic veterinar : Avem o clinica pentru animale fara stapan si incercam sa strangem fonduri pentru a putea trata animalele fara stapan si avem animale pe care le dam spre adoptie
Numele strazii Matasari ne dezvaluie practic povestea ei. Pe timpuri aici veneau negustorii matasari, numiti asa pentru ca vindeau matasuri la Obor. Ani si ani mai tarziu strada a devenit renumita pentru altceva. Au facut-o celebra femeile care se plimbau seara de seara pe trotuare in speranta ca vor gasi un domn caruia sa-i ofere putina voie buna intr-una din curtile ascunse, evident in schimbul unei sume de bani. Azi insa, aici se sarbatoreste frumosul.
Un colt al strazii Matasari le-a fost rezervat celor care lupta pentru drepturile damelor de companie.
Ana Mohr: Ne dorim ca drepturile persoanelor care practica prostitutia sa fie respectate. Toata lumea ne intreaba cand se legalizeaza prostitutia, da
Festivalul urban, ajuns la a 6-a editie, se incheie duminica seara.