Peste 9.000 de politisti, jandarmi si pompieri urmeza sa fie dati afara
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind disponibilizarile din Ministerul de Interne, proiect ajuns acum in Parlament. Pana vor decide parlamentarii hotararea va intra in vigoare, iar concedierile trebuie facute pana in luna aprilie.
Se stie ca 2500 de jandarmi vor fi dati afara, alti 2500 de pompieri vor parasi structurile, 2100 de politisti de frontiera sunt si ei pe lista neagra, iar in politie 1500.
Numarul ar putea creste. Fiecare om este evaluat la aceasta ora. Iar analiza ii decide soarta.
Vizati sunt in primul rand angajatii care au dosare penale, au fost gasiti vinovati de abateri disciplinare grave, nu au pregatire si experienta profesionala ori se fac vinovati de o conduita indoielnica. Aici intra si fostul sef al Politiei Romane, chestroul Petre Toba, fostul secretar de stat Dan Fatuloiu sau fostul comandant al Jandarmeriei Romane Olimpiodor Antonescu, cu totii demisi dupa ce au fost implicati in scandaluri publice legate de slujba lor.
Comisarul sef din Bistrita Nasaud, Gheorghe Tomescu, se potriveste perfect pe lista. In noiembrie 2010 a fugit de la locul accidentului dupa ce a omorat un om.
Iar cei peste 100 de politisti de frontiera acuzati de fapte de coruptei in scanalul de la Vama au toate sansele sa ramana fara locul de munca.
Pe de alta parte, conducerea Ministerului readuce in discutie faptul ca numarul de politisti la numarul de locuitori este cel mai mare din Uniunea Europeana - 450 de agenti, la 100.000 de locuitori. Asta in timp ce in Franta sunt 355, in Germania 320, in Austria 319, iar in Polonia 268.