Peste 120.000 de romani vor sa fie recenzori la recensamant. Cat vor castiga si ce teste ii asteapta
Interes urias pentru posturile de recenzori. Numarul celor dispusi sa bata din usa in usa ca sa ceara informatii la cel mai complex recensamant din ultimii 20 de ani este mai mare decat necesarul de 120.000 de posturi.
Cei mai multi dintre candidati sunt profesori, studenti sau pensionari care au si intrat in programul de instruire organizat de Institutul National de Statistica.
In Bucuresti, in 15 licee, viitorii recenzori sunt instruiti ca la scoala. Li se spune cum sa vorbeasca, dar si cum sa se legitimeze. Apoi li se explica setul de intrebari si li se prezinta contractul de confidentialitate pe care il vor semna inainte sa intre in paine.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Dupa ce sunt instruiti, toti candidatii vor fi supusi unui test. Sunt admisi in primul rand cei care nu au cazier.
Importanta este si experienta. Doamna Jana de pilda, dupa trei recensamanturi, stie exact cum trebuie sa se prezinte.
"Trebuie sa ai o tinuta corespunzatoare, sa fii calm, sa stii sa comunici, sa aplanezi conflice, sa te cobori la orice nivel", spune doamna.
Pentru suma de 50 de lei pe zi, acesti oameni ne vor intra in case si ne vor pune in fata cateva chestionare incepand din 20 octombrie.
Starea civila, numarul de camere, numarul de locatari, codul numeric personal sau chiar informatii privind plecarile din tara. Sunt doar cateva dintre intrebarile pe care bucurestenii le considera cel putin indiscrete.
Ne linistesc insa statisticienii. La finalul zilei fiecare recenzor este obligat sa predea dosarul la institut, unde datele vor fi introduse in sistem fara nume.
Si totusi ar fi timp suficient pentru ca informatiile sa fie copiate. Recenzorii care fac asta risca insa amenzi drastice si chiar puscaria.
Nerespectarea dispozitiilor legale si a intructiunilor privind modul de inregistrare si prelucrarea datelor privind populatia si de pastrare a caracterului confidential al datelor personale declarate de cetateni se sanctioneaza cu amenda intre 2000 si 5000 de lei.