Peste 1 milion de romani sarbatoresc duminica Pastele. Obiceiurile care aduc anual zeci de turisti in satele din Transilvania
Aproape un milion de catolici din Romania sarbatoresc duminica Pastele, iar lor li se adauga si credinciosii protestanti.
In satele de sasesti din Transilvania, cei stabiliti in Germania s-au intors in sanul familiilor, iar pregatirile pentru marea sarbatoare sunt in toi. Impodobesc pomii cu oua vopsite, fac prajituri si pun la baiț carnea pentru friptura.
In satul Rushi, din judetul Sibiu, au mai ramas numai 8 sasi. Restul au plecat in Germania la inceputul anilor '90, dar se intorc de cate ori au ocazia de sarbatori acasa.
Toata familia ajuta la treburile din gospodarie, iar duminica se aseaza in jurul mesei imbelsugate cu bunatati traditionale.
"In fiecare an e o bucurie! Abia asteptam sa vina timpul sa venim."
"Am vopsit oale cu nepoteii, urmeaza prajitura, henclese, amandine, mancarea, o supa si carnea de miel la cuptor. Sa fie doar guri sa manance."
In localitatea Cristian, un grup de tineri turisti experimenteaza cum au trait etnicii lor germani. Dorm in pat cu fan si sunt invitati in camara in care sunt tinute slanina si gemurile.
"Aici suntem in bucatarie! Si aici era si camera de zi, se dormea tot aici in ladoi"
Majoritatea sasilor din Ardeal impodobesc un pom cu oua, conform obiceiului de Pasti.
Manfred Mueller, preot din Germania: "Putem invata atat de mult de la sasii de aici. Sunt crestini, oameni buni si calzi. O lectie de urmat!"
Gospodarii catolici au sacrificat azi mieii astfel incat pe masa de Sfintele Pasti de duminica carnea sa fie frageda.
"Ii mare mielul, e destul de mare, 26 de kg, nu ii ca o oaie batrana, carne proaspata, frageda. Noi facem friptura, chiftelute."
In Bistrita, in traditionala tocanita de miel se pune din belsug... usturoi.
"Aia ii da gustul pe care il preferam noi care ne place noua, cu usturoi, are un gust aparte cu carne de miel."
Femeile proaspat maritate se ocupa, conform traditiei, de prajituri.
"Un blat simplu, peste care am pus mere calite pe soba, bine calite si un pic de frisca."
Iar ouale sunt vopsite dupa reteta veche: in coji de ceapa, cu model de frunza prinsa in ciorap.
Femeie: "Sunt foarte frumoase si fiecare are model aparte, nu sunt 2 la fel si e ceva traditional. Am dat cu un pic de slanina sa straluceasca."
Sursa: Pro TV
Etichete: paste, obiceiuri, catolici, Transilvania, sate,
Dată publicare:
25-03-2016 18:12