Cum va fi vremea de Paste. Cate grade vor arata termometrele pe litoral si in restul tarii
Meteorologii spun ca anul acesta, de Paste, adica pe 1 Mai, termometrele vor indica si 20 de grade Celsius. Este drept ca sunt anuntate si precipitatii, insa pe litoral si in orasele din sudul tarii sansele de ploaie sunt ceva mai reduse.
Abia din aprilie vine primavara. Cei care si-au propus sa petreaca pastele pe litoral au luat in principiu cea mai buna decizie. In Sudul si Sud Estul tarii este anuntata vreme buna.
Se vor inregistra peste 20 de grade Celsius pe timp de zi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Florinela Georgescu, director executiv INMH: ''Luna mai debuteaza de foarte multe ori cu o vreme capricioasa, pare a duce temperaturi si ele destul de apropiate de normal in mare parte a teritoriului exceptand regiunile nordice si centrale unde ar putea fi si episoade mai racoroase.''
Cei care vor pleca la munte trebuie sa stie ca sunt anuntate ploi insemnate pe Valea Prahovei. Temperaturile vor fi apropiate de mediile multianuale lunare adica 9 grade Celsius.
Si in Nordul Moldovei, la manastiri, este posibil ca vremea sa nu fie teribila. Estimarile centrului european pentru prognoze din Anglia arata ca in Nordul tarii, pe timp de zi, se vor inregistra intre 10 si 15 grade si ploi peste medie.
Ion Sandu, director general INMH: ''Putem sa aveam inundatii intr-o zona intr-o zi si dupa aceea seceta in restul lunii acestea sunt manifestarile schimbarilor climatice
Iulie si august, sub semnul secetei
Lunile iulie si august vor sta, in acest an, la fel ca si in 2015, sub semnul secetei, cele mai mari deficite de apa fiind semnalate in zonele de sud, sud-est, est si vest, arata estimarile de specialitate.
Datele au fost prezentate miercuri in cadrul unui eveniment dedicat Zilei Mondiale a Meteorologiei, de catre oficialii Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).
"Lunile iulie si august vor sta sub semnul secetei, la fel ca in anul trecut, cand am avut o seceta grea. Anul trecut, am spus ca vor fi precipitatii excedentare in aprilie si mai. In martie, anul trecut, si chiar in aprilie, au fost inundatii la Galati. Prin urmare, prognoza pe termen lung s-a adeverit. Ce vreau sa spun este ca, anul acesta, la nivel national, in aprilie, mai si iunie vor fi cantitati peste norme, dar s-ar putea ca la Bacau, de exemplu, sa fie seceta. Daca informatiile sunt interpretate corect, pot fi utile si pe termen lung', a afirmat Ion Sandu, directorul general al ANM.
La randul sau, Elena Mateescu, director executiv in cadrul ANM, a mentionat ca, din punct de vedere agrometeorologic, in majoritatea regiunilor agricole, rezerva de umiditate din solul agricol va fi deficitara, in special in regiunile sudice, sud-estice, estice si vestice.
"In intervalul iulie-august 2016, rezerva de umiditate a solului in cultura de porumb, pe profilul de 0-100 cm, va putea inregistra valori scazute si deosebit de scazute in majoritatea regiunilor regiunilor agricole. Cele mai mari deficite de apa in sol sunt posibile in regiunile agricole din sudul, sud-estul, estul si vestul tarii, unde seceta pedologica va fi extrema sau deosebit de puternica", potrivit specialistului ANM.