Peste 1.200 de tinere au defilat in costume populare, la Bistrita. Cum arata zadiile vechi chiar si de 200 de ani
O colectie inedita formata din 2.500 de zadii din costumul popular feminin, a fost prezentata marti seara pe stadionul municipal din Bistrita.
1.250 de tinere au defilat cu tesaturile adunate din mai multe zone din tara. Unele vechi de 200 de ani, altele mai noi - toate catrintele au fost admirate si aplaudate indelung.
Organizatorii spera ca acest eveniment sa ii aduca zadiei mai multa popularitate si astfel sa inceapa sa fie purtata precum ia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
1250 de tinere au purtat cu mandrie zadia. Tesaturile, aduse din mai multe zone ale tarii, sunt speciale, spun cele care le-au imbracat.
Participanta: "Eu sunt din Bucovina si costumul din Bucovina e foarte diferit de zadia asta si e ceva nou si destul de interesant. Eu sunt la liceu aici si am zis wow, de ce nu? Vreau sa incerc."
Unele vesminte au doua sute de ani, in timp ce altele abia au fost tesute.
Participanta: "Trebuie sa te simti mandru ca sa porti. Mandru de tara, de tot."
Peste doua mii de oameni au participat la spectacolul care le-a amintit de traditii.
Spectator: "Asa ceva se intampla probabil o data in viata sa aduni atata traditie si atata minunatie de culoare si de forma intr-un loc unde venim sa ne uitam la meciuri de fotbal."
Defilarea a fost pusa in scena de o regizoare, iar muzica a fost compusa de o trupa romaneasca.
Mihaela Panainte, regizoare de teatru di film: "Pentru mine inseamna o intoarcere la un obiect valoros care trebuie sa capete o noua semnificatie in secolul 21."
Gavril Tarmure, managerul Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud: "Am sperat ca precum ia care a reintrat in atentia publica si aceasta catrinta, zadie, panzatura sa creeze un interes sporit pentru cei care ar putea sa valorizeze aceste produse intr-un context urban."
Manifestul Zadia, aflat la prima editie, ar putea sa aiba loc si anul viitor. Tesaturile sunt cunoscute si sub numele de catrinta, fota sau sort.