Pesta porcină africană, confirmată într-o comună din Vrancea. Porcii au fost sacrificați
Virusul pestei porcine africane a fost confirmat sâmbătă în Vrancea, la doi porci dintr-o gospodărie din satul Lespezi, comuna Homocea.
Autorităţile au luat măsura sacrificării animalelor din focar şi plasării zonei sub supraveghere oficială, potrivit Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).
"În data de 27.10.2018, a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane la doi porci dintr-o gospodărie situată în localitatea Lespezi, comuna Homocea, judeţul Vrancea. În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (IDSA) - Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă. (...) Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Vrancea a dispus, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploataţie, ecarisarea carcaselor şi instalarea filtrelor rutiere", se arată într-un comunicat al DSVSA Vrancea.
Potrivit sursei citate, gospodăria din Lespezi a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei.
DSVSA Vrancea informează că proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor HG nr. 1.214/2009, modificată şi completată prin HG nr. 484/2018.
Potrivit autorităţilor locale, în urma inventarierii efectivelor de porcine din comună, au fost identificate circa 320 de suine în satul Lespezi şi peste 1.000 la nivelul întregii comune.
Deşi autorităţile au anunţat că au fost sacrificaţi şi incineraţi doar cei cinci porci din focarul identificat în cadrul sediului fostului CAP din satul Lespezi, mulţi localnici au început deja să sacrifice animalele pe care le deţin de teama bolii.
Pe 25 octombrie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţa că, în România, numărul focarelor de pestă porcină africană a ajuns la 1.042, acestea fiind active în 266 de localităţi din 15 judeţe, iar numărul total al porcilor ucişi a depăşit 350.000.
DSVSA Vrancea informează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: Agerpres
Etichete: vrancea, porci, pesta porcina, diagnostic,
Dată publicare:
27-10-2018 18:37