Inspectorii au intrat în gospodăria unui bărbat și i-au sacrificat porcii. De unde îi luase


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 25 Octombrie 2018 17:17
Categorie: Stiri Sociale

Bărbatul din Maramureş care a vândut mai mulţi porci aduşi din judeţul Bihor în scopul comercializării, a fost identificat de autorităţi şi s-a ales cu dosar penal.

Inspectorii DSVSA au intrat joi dimineaţă în gospodăria lui şi i-au sacrificat 7 din cei 14 porci pe care îi avea de vânzare. Un al doilea focar de pestă porcină a fost identificat joi de inspectori în Ieud.

Inspectorii DSVSA Maramureş au confirmat în urmă cu câteva ore focarul de pestă porcină din cea de-a doua gospodărie din localitatea Ieud.

Bărbatul care a cumpărat porcii din judeţul Bihor este din localitatea Onceşti, judeţul Maramureş. Autorităţile sunt în alertă pentru că acesta a reuşit să vândă 7 porci în mai multe localităţi din judeţ. O altă suspiciune planează de joi şi în Onceşti, unde sunt aşteptate rezultatele probelor trimise la Bucureşti. Oamenii din cele două localităţi au început să îşi taie porcii şi pun la păstrare carnea pentru sărbători.

Bărbatul de 48 de ani din localitatea Onceşti a cumpărat 14 porci din judeţul Bihor, acum câteva săptămâni. A reuşit să vândă şapte, deşi animalele puteau fi purtătoare de virus al pestei porcine.

Autorităţile au declanşat anchete epidemiologice pentru a stopa eventuale focare de infecţie.

"Avem o suspiciune de pestă porcină în această exploataţie. Ieri proprietarul a anunţat medicul veterinar despre îmbolnăvirea unui porc, s-au recoltata probe şi rezultatul este pozitiv, proba a fost trimisă şi la Bucureşti pentru confirmarea diagnosticului", a explicat un reprezentant DSVSA.

Inspectorii DSVSA Maramureş au pornit să verifice toate gospodăriile din Ieud şi Onceşti, cele două localităţi unde s-a confirmat virusul. La controlul făcut în ograda bărbatului care a vândut ilegal porci aduşi din zonele afectate de pestă au lat probe şi, după analizele de laborator, un animal era bolnav. Pentru a elimina focarul, toţi cei 7 au fost eutanasiaţi.

"S-au luat toate măsurile, ancheta este în desfăşurare. În gospodărie existau 7 porci, unul era bolnav şi s-au aplicat măsurile şi lichidat focarul", a explicat un reprezentant DSVSA.

Speriaţi de valul de boală care se extinde cu repeziciune, oamenii din cele două localităţi au început să îşi taie porcii şi să pună carnea la păstrare pentru sărbători.

"Pesta porcină nu porneşte de la Onceşti. E o situaţie disperată, de două zile stăm şi ne gândim dacă să-I ţinem până la Crcaiun, să-I sacrificăm. Şi noi le vom sacrifica ca ce-om mânca. Că nu ne-or da ei", spune o localnică.

Reprezentanţii DSVSA Maramureş continuă verificările în toate gospodăriile unde au fost aduşi recent porci cumpăraţi din alte părţi ale ţării.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile amomentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO