Pentru prima data dupa 1990, avem sub 100.000 de absolventi de liceu cu diploma de BAC. Solutia presedintelui Iohannis
Pentru prima data dupa 1990, anul acesta avem sub 100.000 de absolventi de liceu cu diploma de bacalaureat. Este semnalul de alarma tras de fostul ministru al Educatiei, Sorin Campeanu, prezent la un eveniment la Galati.
Pe de alta parte, presedintele Klaus Iohannis sustine ca pentru a creste numarul studentilor de la noi, trebuie sa atragem tineri din strainatate.
Subfinantarea sistemului de invatamant, scaderea demografica si lipsa de interes a tinerilor pentru educatie sunt cateva dintre cauzele care au dus la o situatie fara precedent la noi in tara.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Prof. dr. Sorin Campeanu, presedintele Consiliului National al Rectorilor: "Este primul an de dupa 1990 cand coboram sub pragul de o suta de mii. Am avut ani in care am avut peste doua sute de mii de absolventi cu diplome de bacalaureat."
Dupa prima sesiune de bacalaureat din acest an, doar 88 de mii de tineri au obtinut nota de trecere, dar nu toti isi vor continua studiile. Presedintele Klaus Iohannis a venit cu o solutie.
Klaus Iohannis: "Numarul studentilor din Romnia continua sa scada din motive care tin de demografie, dar si de capacitatea universitatilor de a atrage potentiali studenti valorosi din medii socio-economice defavorizate sau din afara tarii."
Mircea Dumitru, Ministrul Educatiei Nationale: "Sunt destul de multe universitati astazi care nu mai reusesc in sesiunea din vara sa isi completeze locurile. Este un factor pe care nici ministerul, nici universitatile nu il pot controla in momentul de fata."
Presedintele a adus in discutie si problema plagiatului.
Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Lucrarile de licenta, tezele de masterat, dar si lucrarile din timpul anilor de studiu ar trebui, la randul lor, sa respecte o serie de norme clare."
Vlad Chereches, presedintele ANOSR: "Avem o lege a educatiei nationale, nerespectata niciodata. Romania este de mai multi ani pe ultimul loc din Uniunea Europeana in ceea ce priveste alocarea din PIB pentru Educatie."
Intalnirea s-a incheiat cu o sedinta de selfie-uri. Peste trei sute de tineri s-au reunit in aceasta saptamana la Galati in cadrul Forumului Organizatiilor Studentesti din Romania.