Pelerinaj in Bucuresti la moastele Sfantului Spiridon. Credinciosii au picat si de aceasta data prada hotilor
Este zi de sarbatoare in intreaga ortodoxie care il pomeneste, vineri, pe Sfantul Spiridon, cunoscut drept mare facator de minuni.
In Bucuresti, de pilda, in lacasul care ii poarta numele, mii de credinciosi au venit, inca din zori, sa se inchine la o particica din moastele acestuia. Altfel, in insula Corfu, unde se afla restul trupului, inaltii prelati ii schimba, an de an, vesmintele si incaltamintea. Legenda spune ca sfantul paraseste racla si calatoreste pana la cei care ii cer ajutorul prin rugaciuni.
Traditia populara spune ca Sfantul Spiridon ii imbogateste pe saraci si ii vindeca pe bolnavi. In multimea uriasa, o femeie necajita se roaga, cu lacrimi in ochi, pentru ca nepoata ei de un an, care s-a nascut cu probleme la picioare, sa se vindece.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu ultimele puteri, o bunica povesteste ca nu a existat an in care sa nu fi venit sa se roage la sfintele moaste. Spiridon a trait in vremea imparatului Constantin Cel Mare. Pana sa se stinga la 78 de ani, Spiridon si-a aparat credinta in Hristos si a fost pedepsit pentru asta. Se spune ca a fost inzestrat cu puteri inca din timpul vietii: a dat ploaie cand era seceta, a vindecat bolnavi incurabili si a transformat serpi in aur.
Povestea spune ca ar fi singurul sfant care-si paraseste racla. Tocmai de aceea, vesmintele sale si incaltamintea sunt schimbate in fiecare an, iar cele vechi sunt apoi daruite manastirilor ortodoxe din intreaga lume.
Dincolo de legende, in lumea reala, mai ales la pelerinaje, unde e mare agomeratie, sfantul nu poate sa ii fereasca pe credinciosi de hoti.
Nu toti cei care se perinda pe la biserica sunt de buna credinta. Sub pretextul ca va ofera pomana, mere, prajituri sau mancare, indivizi fara frica de Dumnezeu actioneaza in grup. Si in timp ce unii va intind o mana, altii isi fac singuri pomana din sacosa dumneavostra.
A fost si cazul unei batrane din Bucuresti, care a ramas fara bani. In timp ce o femeie ii daruia cateva fructe, o alta i-a luat portofelul.