Patru scafandri militari din Constanta stau inchisi de patru zile intr-o camera hiperbara. Care este misiunea lor


Ultimul update: Duminica 27 Noiembrie 2016 07:02
Data publicarii: Joi 24 Noiembrie 2016 19:12
Categorie: Stiri Sociale

uPresiune mare, la propriu, pentru 4 scafandri militari din Constanta, care stau inchisi de patru zile intr-o camera hiperbara. Vor sa reziste pana vineri in incaperea speciala, unde presiunea aerului este uriasa: de trei ori mai mare fata de cea normala.

Periodic, militarii isi pun costumele si ies din camera pentru a face scufundari la 50 de metri, adancime la care o greseala ar putea fi fatala.

Constantin Grosu, Mihai Gavril, Alin Chele si Cristian Munteanu s-au "mutat" de luni dimineata intr-un spatiu de numai 3 metri cubi, in care presiunea atmosferica este de trei ori mai mare decat cea normala. Aici, simpla miscare a unui deget i-ar provoca durere unui om obisnuit.

Paul Dinca, medic: "Inchipuiti-va dumneavoastra ca aveti un pahar umplut cu aer si apasat in jos, in apa la zece metri acelasi volum se micsoreaza. Inchipuiti-va ca acelasi pahar dumneavoastra il aveti aici in sinus care daca este infundat, apa nu are unde sa se duca si apare practic o durere groaznica de sinus."

Cei patru primesc alimente, ceai si apa printr-un orificiu special.

Din cand in cand, traiul in casa presurizata se complica. Militarii, cu varste cuprinse intre 28 si 49 de ani, sunt mobilizati pentru activitati subacvatice. Cand suna alarma, isi pun combinezoanele si ies printr-un tunel special intr-un bazin unde efectueaza interventii la 50 de metri adancime.

La minus 50 de metri, ritmul cardiac se reduce la cateva batai pe minut, din cauza presiunii.

Dupa aproape 25 de minute, scafandrii reusesc sa demonteze piesa defecta si revin "acasa", in camera hiperbara. Acolo, ii asteapta o surpriza: Sotia unuia dintre ei le-a trimis prajituri.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO