A fost lovit de masina si nu poate merge fara scaun cu rotile, dar statul i-a retras pensia. Cum a fost explicata decizia

Ultimul update: Duminica 27 Noiembrie 2016 07:02
Data publicarii: Joi 24 Noiembrie 2016 17:28
Categorie: Social

Macinat de neputinta, un barbat de 47 de ani, din judetul Arad, isi cauta dreptatea, dupa ce a ramas fara pensia de handicap care ii intregea veniturile.

Se deplaseaza cu un scaun cu rotile de un an de zile, dupa ce a fost victima unui accident rutier. In acelasi accident, mama lui a murit. Inainte de aceasta tragedie, barbatul a primit o pensie de handicap dupa un alt accident, de bicicleta. Autoritatile l-au anuntat insa acum ca nu mai indeplineste criteriile necesare pentru a beneficia de acest ajutor de la stat.

In urma cu un an de zile, exact in luna noiembrie, barbatul a fost lovit de o masina, chiar in fata locuintei din comuna Macea. Se deplasa in carje si o sprijinea cu un brat si pe mama lui, care mergea si mai greu. Ambii au fost spulberati de un autoturism.

Femeia a fost aruncata la cativa metri distanta si a murit pe loc. Barbatul a fost si el grav ranit si a stat 99 de zile in spital. Dupa acest incident, a ramas in scaunul cu rotile. Pana la aceasta tragedie, el primea o pensie de 270 de lei, pentru handicapul pe care il avea la picioare dupa un accident de bicicleta. Acum insa, statul l-a anuntat ca nu mai indeplineste conditiile pentru a primi acesti bani si ca trebuie sa se descurce doar cu o pensie de boala.

Ioan Siclovan poate sta in picioare, sprijinit de carje, doar cateva minute. Apoi, durerile il rapun.

Ioan Siclovan: "Medicul a spus ca neaparat trebuie sa ma mobilizez, ca altfel va fi bai. Pun carjele pe bara, ma ridic pe piciorul aproape bun. In carje pot sa merg aproximativ 15 metri, pentru ca merg fara sa indoi ghenunchiul."

Barbatul a inceput sa primeasca pensie de handicap in 2013, cand a suferit primul accident. Atunci, mergea cu bicicleta spre serviciu. A incercat sa evite coliziunea cu o masina care derapase si se indrepta spre el, insa a cazut si s-a ranit grav. Omul nu intelege de ce acum, dupa ce situatia lui s-a agravat, statul a decis sa ii retraga pensia.

Ioan Siclovan"Nu este o suma mare 272 de lei ,dar pentru mine este. Cu acei 272 de lei am putut sa-mi platesc un vecin sa-mi crape lemne, sa mearga la magazin si sa-mi cumpere ceva. Nu merge nimeni pe gratis in ziua de azi si acei bani chiar conteaza. Este mancare si paine pot sa-mi platesc cheltuielile."

Diana Vogel, purtator de cuvant DGASPC Arad: "Situatia persoanei nu se incadreaza in criteriile medico-pshio-sociale, asa cum sunt ele reglementate de lege. Este vorba de ordinile specifice care reglemnteaza aceasta procedura. Contestatia deciziei de respingere a incadrari in grad de handicap a fost inaintata comisiei superioare de evaluare."

Cand era in putere, barbatul a lucrat la CFR si era si instructor de arte martiale.

Casa de Pensii o contrazice pe Raluca Pruna. Cea mai mare pensie din Justitie este de 41.000 de lei, nu 100.000, cat afirmase
Casa de Pensii o contrazice pe Raluca Pruna. Cea mai mare pensie din Justitie este de 41.000 de lei, nu 100.000, cat afirmase
VIDEO PROTVPLUS.RO
Accident
Patru răniți după impactul violent dintre două mașini, la Sinaia. Manevra periculoasă făcută de un șofer
Tinerii se înghesuie să lucreze la stat. Cât de mult se câştigă chiar şi fără experienţă
Firmele specializate în îngrijirea locurilor de veci, tot mai căutate. Preţul cerut pentru un mormânt
Povestea lui Traian Popa, un tată care își crește singur copiii: „Suntem luptători și mergem înainte”. VIDEO
Grevă la metrou, joi dimineață. Intervalul orar în care nu vor circula trenurile
Cele mai căutate jucării de Crăciun. Cea mai scumpă costă 480 de lei
Sofer
Un șofer fără carnet a fost oprit de polițiști cu focuri de armă
Medicii din Cluj i-au pus carton în loc de ghips unei femei cu mâna ruptă
Scandal cu o investiție de sute de mii de euro. Edilii, acuzați că au lăsat în paragină o clădire
Opt oameni au fost răniți după ce două autobuze pline cu muncitori s-au ciocnit, în Gorj
A luat un străin „la ocazie”, dar a regretat amarnic. Pățania unui bărbat din Dâmbovița
"Lăsata Secului". Ortodocşii intră în post cu tofu, burgeri vegetali, avocado şi humus