Mana Sfantului Nicolae, la proba testului ADN. Patriarhia Romana e dispusa sa faca orice pentru a-i demonstra autenticitatea

18-07-2014 18:40

Patriarhia Romana arunca manusa: suntem gata sa facem chiar si un test ADN ca sa demonstram ca mana dreapta a Sfintului Nicolae se afla la noi.

O astfel de decizie extrema ar putea fi luata numai daca preotii din Bari vor continua sa conteste relicvele oferite spre inchinare enoriasilor de la Bucuresti. De altfel, italienii spun ca ideea este buna, atata vreme cat prelevarea probelor de laborator nu afecteaza oasele sfantului.

Decizia de a compara la nivel de profil ADN osemintele de la Bari cu cele de la Bucuresti ar trebui sa vina din partea ambelor biserici. Patriarhia Romana a aprobat acum cateva luni un demers similar si pare dispusa sa faca acelasi lucru cu mina Sfantului Nicolae.

"S-a facut un raport antropologic pentru moastele Sfantului Constantin Brancoveanu, pentru ca ele trebuiau atestate. Acest lucru nu se poate face asa, dupa capul nostru, ca sa spunem. Ele sunt intr-un anumit context puse intr-o racla, spre a fi cinstite", a spus preotul dr. Emil Caramizaru, parohul Bisericii Sf. Gheorghe. Inaltii prelati din Bari par sa agreeze si ei aceasta idee.

Preotul roman, trimis in Italia sa caute mai multe dovezi ca ramasitele de la Bucuresti sunt autentice a gasit in arhive un articol care arata ca varianta noastra ramane in picioare.

In 1957, scheletul Sfantului Nicolae a fost deshumat din cripta Basilicii San Nicola din Bari. Atunci antropologii au facut reconstituirea anatomica a osemintelor si a rezultat o schema. Pe aceasta se vede clar ca aproape toate oasele celor doua maini nu au fost gasite. Despre mana stanga se stia ca a fost furata in jurul anului 1000. Despre disparitia mainii drepte nu erau informatii. In plus erau vremuri in care moastele erau traficate si obtinute, chiar de reprezentantii bisericilor, prin orice mijloace.

"In anul 1087, cand au luat in conditiile stiute moastele de la Mira si le-au dus la Bari, numai jumatate din trupul Sfantului a fost adus acolo. De ce dansul spune ca celelalte nu sunt autentice?", se intreaba Dr. Emil Caramizaru, parohul Bisericii Sf. Gheorghe.

Suspiciunea catolicilor este si ea justificata daca ne gandim ca in intreaga lume sunt acum peste 200 de relicve ale Sfantului Nicolae, indiferent ca vorbim despre lacasuri catolice, ortodoxe sau musulmane.


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Exclusiv PRO TV Plus
Neti Sandu, previziuni pentru anul 2021. Ce se va întâmpla cu fiecare zodie în parte

20:05
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26