Paste cu lacrimi in ochi la Manastirea Ratesti. Complexul monument istoric, distrus de alunecarile de teren
Maicutele de la Manastirea Ratesti din Buzau au intampinat invierea Domnului cu lacrimi in ochi. Biserica si chiliile in care locuiesc au fost distruse de alunecarile de teren.
Crapaturile au facut incaperile de nelocuit, iar peretii se prabusesc. Maicutele au fost mutate intr-un camin de batrani, care le gazduieste pana cand manastirea va fi reparata.
"Aici a fost chilia mea. Cand a inceput alunecarea de teren, pana seara deja peretele de aici s-a prabusit. Trosnea totul, paraia sub noi", spune maica Ecaterina.
Cu ochii aproape in lacrimi, maica Ecaterina ne arata chilia in care pana nu de mult se adapostea. Nimic n-a mai ramas din ea. Terenul pe care era constructia s-a surpat dintr-odata, iar peretii au cazut unul cate unul.
"E o tristete foarte mare, nu pot sa o exprim in cuvinte sa va exprim ceea ce simt tinand cont ca anul trecut pe vremea asta eram aici", spune maica.
Cand s-a produs alunecarea si manastirea din Ratesti a inceput sa se naruie, 40 de maicute se adaposteau acolo. Cateva au plecat la alte manastiri, iar 27 un gasit un loc de rugaciune provizoriu la un camin de batrani.
"S-a distrus 80 la suta din complexul monahal. Casa arhiereasca, staretia, muzeul, casele care formeaza arcul de incinta sunt compromise si ele, cel mai mult 4 case din fata bisericii. Spiritual a fost coplesitor", spune maica Ghelasia, stareta manastirii.
Biserica manastirii - monument istoric care dateaza din secolul al XVI-lea - sta si ea sa se prabuseasca.
"S-a afundat cu aproximat 80-90 de centimetri in jos, s-a si lasat pe partea dreapta dupa cum vedeti si sus s-a frant partea de la structura superioara", mai spune stareta.
Biserica manastirii de la Ratesti a fost pictata de Gheorghe Tatarescu in 1844, iar icoanele de pe pereti sunt extrem de valoroase. Din pacate, se vor pierde daca lacasul nu va fi reparat.
Manastirea de la Ratesti urma sa fie consolidata printr-un proiect finantat de Uniunea Europeana evaluat la 4 milioane de euro. Banii nu sunt insa de ajuns, iar oficialii ridica din umeri, nepasatori. In total ar fi nevoie de 12 milioane de euro.