Investiție inutilă. Cât a costat o pârtie într-o zonă din Sibiu, unde zăpada e rară
Investiție aproape inutilă într-o comună din Sibiu. Autoritățile au cheltuit 12 milioane de lei pentru o pârtie de schi, deși în zonă nu se adună suficientă zăpadă.
Jumătate din fonduri sunt bani europeni, așa că pârtia trebuie menținută cinci ani, iar primăria este obligată să plătească pentru întreținerea ei 60.000 de lei.
Abia anul viitor ar putea să o tranforme într-un parc de aventură, dacă va găsi și un investitor.
Turiștii care vor să ajungă pe Transalpina trec și prin comuna sibiană Jina, iar autoritățile s-au gândit că i-ar putea atrage pe cei care sunt pasionați de sporturile de iarnă. Așa că au construit o pârtie de schi de 560 de metri între câteva dealuri.
Inaugurată în 2012 - cu teleschi și două tunuri de zăpadă - pârtia este folosită doar câteva zile pe sezon.
Vasile Beschiu, primar Jina: "Acum de 2 saptamâni într-adevăr a nins vreo 30-40 de cm și a funcționat și pârtia, 2 weekend-uri consecutiv. E foarte greu, că temperaturile sunt plus și noaptea. Așteptăm de la mama natură să dea zăpadă."
Edilul recunoaște că cei 60.000 de lei - cât costă întreținerea pârtiei pe un sezon - puteau fi cheltuiți cu folos pentru comunitate.
Vasile Beschiu, primar Jina: "De la asfaltări de străzi până la reparații de clădiri, la școală, la dispensar. Se pot face multe. Dar atunci așa a fost, așa s-a gadit că probabil este o investiție pentru comună. Să aducă turiști, nu s-au gândit că clima are așa o întorsătură mare."
Nu toți localnicii văd cu ochi buni pârtia construită între dealuri.
Reprezentanii Uniunii Europene vin în fiecare an în control să se asigure că pârtia este funcțională.
Destinația inițială a investiției trebuie menținută cinci ani de la inaugurare.