Parintii trebuie sa decida daca vor religie in scoli pana luna viitoare. Cum se complica orarul elevilor
Anunt important pentru toti parintii care au copii la scoala. Pana pe 6 martie, trebuie sa completeze o cerere in care sa spuna daca sunt de acord cu religia.
Ministerul Educatiei a trimis deja in unitatile de invatamant modelul de formular, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca orele de religie sa se faca doar la cerere. Parlamentul va trebui sa mai stabileasca doar daca aceasta cerere va fi completata la fiecare inceput de an sau doar la inceputul unui ciclu de invatamant.
''Orice jurist ar spune ca decizia curtii este obligatorie de la data publicarii, deci orele de religie nu trebuia sa se desfasoare fara cerere din partea parintilor'', a spus initiatorul.
Asta inseamna ca masura trebuia introdusa in scoli de acum 3 saptamani, cand Curtea Constitutionala a decis ca religia sa fie studiata doar de aceia care cer in mod expres acest lucru.
"Cererile se vor depune pana pe 6 martie...am trimis la inspectorate formularele", a spus Liliana Preoteasa, secretar de stat in Ministerul Educatiei.
Cei care vor dori religie pentru copiii lor trebuie sa mentioneze cultul: ortodox, catolic sau de alta confesiune. Iar Parlamentul mai are la dispozitie 18 zile pentru a modifica Legea Educatiei, asa cum a cerut Curtea Constitutionala, si sa voteze daca cererea se va depune anual sau la inceputul unui ciclu de invatamant. Aici parerile sunt impartite.
''Cererea sa se faca la inceputul fiecarui an scolar, pentru ca altfel ar aparea din nou probleme de constitutionalitate", considera Remus Cernea.
''Cand isi inscrie copilul la scoala sa aiba posibilitatea sa opteze, nu sa sa fie plimbati parintii doar pentru ca anumite persoane vor sa dea probe de credinta'', a spus Ionut Cordoneanu, vicar patriarhal.
Cat priveste orarul, logic ar fi ca disciplina de religie sa fie ori prima ora, ori ultima pentru ca elevii sa poata veni mai tarziu la scoala sau sa plece mai devreme, in cazul in care nu vor sa studieze despre cele sfinte.
''Este obligativitatea tuturor scolior sa se ocupe de programul celor care nu participa la orele de religie", spune Toma Patrascu, ASUR.
Ora de religie poate fi insa si una in egala masura despre cultura si istorie. ''Mi se pare bine sa studieze ca sa se disciplineze..'', a spus o mama.
''Nu sunt de acord pentru ca ii indoctrineaza...'', a spus o alta femeie.
Pana pe 8 martie vor fi operate modificarile, urmand ca pentru anul scolar urmator Ministerul Educatiei sa stabileasca si numarul de profesori de religie care vor ramane in sistem.