Paradoxul comunelor din Constanta: nu au strazi asfaltate si apa curenta, dar au centre turistice de sute de mii de euro
Convinsi de potentialul turistic al zonei, unii primari din Constanta au investit orbeste in centre de informare turistica, in timp ce comunele pe care le conduc nu au apa curenta si sunt ingropate in noroi.
Iar cand si-au dat seama de greseala, au abandonat proiectele, asa ca banii s-au dus pe apa sambetei.
La Pecineaga, o comuna aflata la 40 de kilometri de Constanta, un mandru centru de informare turistica ar trebui sa fie dat in folosinta la sfarsitul acestui an. Valoarea lui se apropie de 200.000 de euro, bani care ar urma sa fie decontati 80% de Uniunea Europeana la finalizare. Studiul de fezabilitate a costat 10.000 de euro, bani din bugetul local. Intre timp alesii comunei s-au razgandit, asa ca lucrarile nu au mai inceput. Primarul insista insa ca localitatea are un potential imens.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Lili Paslaru, primarul localitatii Pecineaga: "Aici putem sa ne organizam intalniri de toate genurile cu ei. Sa ne prezentam localitatea, sa le aducem la cunostinta istoricul, cultura, religia."
Turistii ar putea vedea in Pecineaga o biserica veche de 100 de ani, geamia, muzeul unui sculptor local, Marin Balan, dar inevitabil si strazile ingropate in noroi.
Localnic: "Nu vin turistii aici. La ce sa vina, unde sa stea?"
Un alt exemplu este localitatea Independenta, tot din Constanta. Pentru centrul de informare turistica s-au cheltuit deja 15.000 de euro pe studiul de fezabilitate si peste 40.000 de euro pentru fundatia si peretii imobilului. Asta desi comuna are alte lipsuri.
Cristea Gascan, primarul comunei Independenta: "Intr-adevar nu avem apa la 2 sate, mai avem strazi de asfaltat. Dar daca a aparut aceasta oportunitate de ce sa nu o folosim? Adica mai avem o cladire in plus. Anul trecut am avut vreo 30 de cetateni de etnie turca."
Principala atractia turistica din zona este satul Fantana Mare, locuit in special de turci.
Localnic: "Ce sa vada turistii daca vin aici? Daca nu avem apa, noi voiam sa facem 10-15 case sa le putem oferi turistilor preparate traditionale turcesti."
Si in acest caz edilii au renuntat in final la proiect. Cladirea ridicata va fi cel mai probabil transformata intr-o biblioteca sau farmacie, iar retelele de apa si canalizare mai au de asteptat.
Sursa: Pro TV
Etichete: turism, comuna, proiecte, studiu de fezabilitate,
Dată publicare:
28-02-2015 19:19