Paradoxul unui an cu recolta istorica. Romania nu are unde sa depoziteze 20 mil. de tone de cereale
Dupa dezastrul de anul trecut din agricultura, acum ne asteptam la o recolta bogata.
Porumbul inalt de-un stanjen si lanurile de grau ca aurul sunt semne ca am putea inregistra productii record, asa cum nu s-a mai intamplat din '95 incoace, spun asociatiile din domeniu care avanseaza si o cifra: peste 20 de milioane de tone de cereale.
Agricultorii se asteapta la o productie medie de 5 tone la hectar, fata de cele 900 de kilograme culese anul trecut, adica de peste 5 ori mai mult.
Si nu este un caz singular. Doar estimarile pe luna iunie arata ca la porumb vom avea o productie de peste 9 milioane de tone.
Linia de final se va trage insa luna viitoare, cand avem toate sansele sa inregistram un record pentru ultimii 7 ani: la 12 milioane de tone recoltate, spun patronatele.
Nici cei care au mizat pe grau nu au facut o alegere gresita.
900 de hectare de grau a cultivat in acest an Aurel Placinschi, unul dintre cei mai importanti producatori de cereale din zona Moldovei.
La final de recolta, fermierul are toate motivele sa se declare incantat de productie.
"Daca anul trecut am facut 4 tone, anul acesta suntem la 6 tone si chiar peste 6 tone la hectar", spune Aurel Placinschi.
Asta inseamna in total nu mai putin de 5400 de tone doar in cazul lui.
Toti agricultorii ar putea strange in total aproape 7 milioane de tone de grau.
Si sunt doar estimarile pentru luna trecuta, pentru ca odata trasa linia, am putea vorbi de o cantitate mult mai mare.
Pe de alta parte, productie mare inseamna insa un pret mic la vanzare.
Daca anul trecut pe vremea asta o tona de grau era 1000 de lei, acum a scazut cu 30%.
"Ne asteptam la un pret mai bun pe care sa-l ofere cei care achizitioneaza: morarii si cei de la panificatie", declara Valeriu Parlog, fermier.
Solutia ar fi depozitarea. Desi in teorie am avea suficient pentru cereale, silozurile apartin de fapt marilor industriasi, iar pretul cerut nu ii permite micului producator sa isi tina recolta.
Un lant al slabiciunilor din care el nu stie sa iasa si pe care oficialii nu sunt interesati sa il rupa.
"In sudul tarii se scutura graul pe camp, pentru ca taranii nu vor sa il vanda pe un pret de nimic, ca sa nu mai spunem ca nu au unde sa-l depoziteze", spune Tudor Dorobantu, vicepresedintele Agrostar.
O recolta buna poate insemna si crestere economica, daca nu repetam greselile din trecut.
"Marea noastra greseala este ca exportam materie prima: grau, porumb, etc. Noi ar fi trebuit sa exportam produsele finite pentru o crestere economica", explica Sorin Paslaru, de la Ziarul Financiar.
Pe de alta parte, un raport al unui grup bancar austriac prevede ca productia buna ar putea aduce un plus de 2,2% in economie.