Panourile fotovoltaice cuceresc sudul Romaniei. Avantajele unui astfel de sistem de produs energie
Au aparut si pe cladiri, nu doar pe campuri. Un hipermarket isi acopera aproape tot consumul de energie, dupa ce si-a "tapetat" acoperisul si parcarea cu panouri solare.
Si unele benzinarii si-au instalat mini centrale eoliene, iar productia de energie din surse neconventionale ar putea creste de 4 ori, anul acesta.
Pe acoperisul unui hipermarket din Bucuresti au fost instalate 3.780 de panouri fotovoltaice. Sunt orientate sa prinda lumina soarelui in cea mai mare parte a zilei si vor produce o cantitate impresionanta de curent: un megawatt pe ora. De altfel, consumul este foarte mare. Numai un frigider urias are nevoie de energia consumata de cateva apartamente. Asa se face ca factura lunara de 60.000 de lei a fortat magazinul sa devina si producator de energie.
Curentul de la panouri este introdus in sistemul national si vandut. Hipermarketul va cumpara in continuare curent: va plati insa doar diferenta dintre ceea ce a produs si a consumat.
Pentru amortizarea investitiei vor trece 7 ani, mai ales ca achizitionarea si instalarea nu sunt singurele cheltuieli. Proprietarii vor sa extinda ideea si la alte magazine din retea. Intre timp, panourile fotovoltaice au aparut si pe strazile din Bucuresti. 62 de asemenea sisteme produc curent pentru a lumina trecerile de pietoni. Si unele benzinarii folosesc energia neconventionala.