Pandemia a înjumătățit numărul nunților în România: "Îi chem numai pe invitaţii mei şi nu îi chem pe invitaţii soţiei?"

Ultima actualizare: 30-08-2020 20:32

Destinul pe care l-au visat împreună n-a fost deloc așa cum și-au închipuit viitorii miri și mirese de la noi.

Pandemia a dus la o înjumătățire a numărului de căsătorii, în primele șase luni ale anului, față de aceeași perioadă a lui 2019. O zi cu 12 astfel de evenimente anul trecut, pentru un organizator de nunți, s-a transformat în timp liber, în 2020.

Vremea nunților gândite în detaliu, cu mulţi invitaţi și petreceri până la ziua pare să fi apus - cel puţin deocamdată. Patricia şi iubitul ei, de pildă, programaseră marele pas pentru luna aprilie, în Sinaia.

Pandemia i-a obligat să amâne evenimentul.

Patricia: "Mie personal ca mireasă nu mi-a fost uşor să trec peste acea perioadă. Chiar discutăm cu viitorul meu soţ şi îi ziceam în ziua respectivă, uite, acum trebuia să fiu la machiaj, acum ar fi trebuit să fiu în drum spre Sinaia, acum ar fi trebuit să facem poze. Deocamdată ne gândim că vom reprograma nunta probabil pt sept-oct anul viitor"

Mai mult, nunţile, şi aşa la jumătate față de anul trecut, nu au mai putut fi organizate pe placul mirilor: cu familiile și toți prietenii alături.

Carmen Ioniță, organizator evenimente: "Anul trecut pe vremea asta, azi este duminică, eu cu siguranţă nu eram în parc să fac sport. Aveam cel puţin 12 evenimente pe care le organizăm sau le decoram. Ce pot să spun este ca astăzi nu am niciunul. Oamenii care s-au hotărât totuşi anul acesta să facă ceremonia civilă sau ambele ceremonii doresc o masă după eveniment, de aprox 20-40 de persoane, nu prea pun muzică. Nu prea vor oamenii să danseze în perioada asta."

În timpul stării de urgență, astfel de evenimente au fost interzise. Lucrurile s-au mai urnit un pic, dar abia de la 1 septembrie se vor putea ține cu 50 de persoane la interior și 100, afară.

Intră în joc o altă problemă.

Gelu Duminică, sociolog: "Trebuie să alegi între cei care vrei să-ţi fie alături şi atunci lucrurile nu stau chiar atât de bine. Adică ce fac? Îi chem numai pe invitaţii mei şi nu îi chem pe invitaţii soţiei? Chem numai verişorii, nu chem prietenii? Dacă nu-i chem pe unii se supără ceilalți. Atunci, pentru a evita aceste probleme, cea mai sănătoasă decizie pt foarte mulţi a fost să amâne."

O altă cauză a numărului mic de căsătorii, poate fi şi faptul că din ce în ce mai mulţi tineri prefera să trăiască în concubinaj, în loc să se casatoareasca, spun specialiştii. Dacă în 1990 vârsta medie la prima căsătorie la bărbaţi era de 25 de ani, iar la femei 22, în anul 2019, potrivit INS, un bărbat se căsătorea, în medie, la 31 de ani, iar o femeie la 28.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO