Comuna din Romania cu palate luxoase, dar nelocuite. Cine sunt proprietarii locuintelor

16-05-2016 08:06


Comuna Certeze, din judetul Satu Mare, este poate una dintre cele mai luxoase localitati din Romania, iar opulenta este greu de ignorat.
 

Acolo, tinerii plecati la munca in strainatate, din truda lor au ridicat adevarate palate cu interioare din marmura, lustre cu cristale si piscine pe acoperis.

Intr-un asemenea peisaj, paradoxul este ca nimeni nu se prea bucura de toate acestea. Iar cine o face, o face o data pe an, cand vine in vacanta in tara.

In restul anului, in Certeze e pustiu si domneste o tristete apasatoare - a parintilor ramasi singuri, dar cu o misiune precisa: strajeri ai luxului.

In comuna Certeze, fiecare locuinta are povestea ei. Tinerii au plecat in strainatate, iar din banii castigati acolo acasa au ridicat palate.

In lipsa copiilor, doamna Cecilia are grija precum un strajer de constructia impunatoare pe care fiica si ginerele sau au ridicat-o dupa 15 ani de munca in Franta. Saptamanal, sterge praful si aeriseste. In rest, nu are ce sa faca, pentru ca nimeni nu face mizerie. Doar in august primeste oaspeti - adica proprietarii, care vin in vacanta.

Cecilia Ciocan: "Ii place ce a facut si vrea sa se intoarca in Romania. Ii e greu ca lucreaza mult, zi, noapte."

La cateva case distanta, aceeasi situatie. Proprietarul munceste tot in Franta, dar de 20 de ani. In tot acest timp, a si schimbat proiectul initial al locuintei pentru ca nu i-a placut. A vrut terasa si piscina pe acoperis.

La 74 de ani, doamna Maria are o dubla misiune. Are doi copii plecati in strainatate, asadar, doua casa de ingrijit.

Maria Sas: "Casa sta goala. Din august, pana in august."

Nimeni nu le interzice batranilor sa se mute in luxul creat de copii. Dar ei nu sunt obisnuiti cu un asemenea trai si prefera odaile in care au trait o viata.

In zona se contruieste in continuare intens. Tinerii vin cu bani de peste hotare si ii investesc aici, in case somptuase in care spera sa se mute, la batranete. Pana atunci, trudesc in strainatate si tot acolo isi educa si copiii, pentru ca - spun ei - Romania le ofera prea putin.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO