Lectia unui preot din Bacau, care si-a invins propriul viciu si acum ii ajuta pe altii. "Am fost alcoolic"

Dată publicare: 15-05-2016 19:40
Dată actualizare: 18-05-2016 00:28


Lectie de viata oferita de un preot din Bacau, care cu ani in urma era dependent de alcool. A reusit sa-si depaseasca acest viciu, care era cat pe ce sa-l distruga, si a vrut sa-si ajute semenii.

A infiintat, cu ajutorul a doua organizatii non-profit, unul dintre cele mai moderne centre din Romania pentru tratarea dependentelor de orice fel, de la bautura, la droguri sau jocuri de noroc. Zeci de oameni ii calca pragul si cu un urias efort de vointa, multi reusesc sa-si schimbe viata.

La 48 de ani, parintele Liviu Burlacu, preot-duhovnic la Manastirea "Buna Vestire" din Tisa-Silvestri, se poate considera un om implinit. Are o sotie frumoasa si trei copii. Dar in urma cu 12 ani, viata lui era cu totul alta.

Liviu Burlacu, director de program: "Eu am trecut printr-o dependenta din asta de alcool si nu am nicio jena sa recunosc asta. Atunci nu as fi recunoscut nimic, pentru ca imi era rusine, nu eram inteles si eram stigmatizat. Aceste lucruri nu erau dureroase doar pentru mine, erau dureroase si pentru familie, pentru ca sufereau si ei."

A gasit totusi forta sa-si invinga dependenta si acum vrea sa ii invete si pe altii. Cu circa 1 milion si jumatate de lei, a ridicat un centru, in Bacau, cu fonduri europene, dar si cu ajutorul a doua asociatii, "Sprijin in dezalcoolizare" si "Stop Drog". Si aplica o metoda de recuperare care si-a dovedit eficienta in Statele Unite si Vestul Europei: Modelul Minnesota sau "Tratamentul in 12 Pasi".

Ionut este unul dintre pacientii centrului: dependent de pacanele, s-a internat de bunavoie, disperat ca a ajuns sa-si dea la amanet lucruri valoroase din casa pentru jocurile de noroc.

"Am jucat in jur de 7-8 ani si dupa primii 2 ani mi-am dat seama ca este o problema, dar nu am luat nicio decizie. Sunt sigur ca aici am o sansa. Adica stiam si inainte, doar ca nu intelegeam cum sa fac sa ajung la sansa aia. Nu gaseam declicul ala sa pot face o schimbare", spune el.

Este coleg de tratament cu o tanara avocata, dependenta de alcool: "Am studii superioare, completate cu masterat, am o cariera, am un prieten, dar am aceasta problema. Mi-a fost foarte greu si din cate am citit, multor femei le este greu sa recunoasca ca au o problema si cu atat mai mult sa ceara ajutor."

Roxana Hagi, psiholog: "Ca sa ajunga in etapa in care pacientul pleaca de aici intr-o forma recuperata, el trece printr-un intreg proces. Iese un om mai senin. Cred ca asta este cuvantul. Intra un om disperat, un om pierdut, un om fara speranta si iese un om mai senin."

Centrul parintelui Burlacu are 10 camere pentru pacienti, sali de terapie si un centru de fitness. O luna de tratament costa 1500 de lei.


VIDEO PROTVPLUS.RO