Painea neagra: cioara vopsita a brutariei romanesti. Inspectorii OPC au vazut ce mancam de fapt
Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au dat amenzi de peste 820.000 de lei comerciantilor care vindeau paine neagra. Afla de ce.
In perioada 19-25 octombrie, ANPC a verificat painea comercializata sub denumirea de "paine neagra", avand in vedere faptul ca sunt comercializate sortimente de paine obtinute din alte materii prime decat faina neagra, la care s-au utilizat coloranti, a precizat presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu.
ANPC a verificat 669 de operatori economici (40% din mediul rural) dintre care la 276 (41,2%a) au constatat ca nu respectau prevederile legale din domeniul protectiei consumatorilor.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Inspectorii au verificat 38 de tone de paine, iar la aproximativ 9,3 tone (24,5%) au gasit nereguli.
ANPC a oprit definitiv si a retras din fabricatie/de la comercializare aproximativ 420 de kilograme de materii prime (faina neagra de grau) si paine in valoare de 676 de lei care era expirata sau avea ambalaje deteriorate care nu confereau siguranta alimentara a produselor.
De asemenea, inspectorii au oprit temporar de la comercializare aproximativ 8 tone de paine in valoare de aproximativ 25.000 de lei pana la intrarea in legalitate. ANPC a dat 319 sanctiuni contraventionale, din care 116 avertismente si 203 amenzi in valoare de 827.300 de lei.
Paine alba, "vopsita" cu coloranti
In 57% dintre judete si municipiul Bucuresti inspectorii au constatat comercializarea sub denumirea de "paine neagra", a diverselor sortimente de paine obtinute din alte materii prime, decat faina neagra si/sau la fabricarea carora s-au utilizat coloranti.
Astfel, se comercializau sub denumirea de "paine neagra" unele produse obtinute dintr-un amestec in care predomina faina alba de grau, ca de exemplu produsul denumit "paine neagra nepreambalata", la care din retetele de fabricatie a rezultat ca acest produs era obtinut dintr-un amestec de faina alba tip 650 cu faina neagra, in raport de 2/1.