Fasole chinezeasca, mezeluri cu chimicale. LISTA "produselor traditionale romanesti" false
Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au verificat modul in care comerciantii respecta cu adevarat continutul produselor alimentare asa zis ... "traditionale".
Concluzia ANPC este dezastruoasa pentru consumatorii care cumpara astfel de alimente si care cred ca mananca "traditional".
Controlul a fost organizat la nivel national, fiind investigati peste 400 de operatori comerciali. Dintre acestia, peste 73% au fost depistati cu probleme. In total, au fost verificate 610 tone de produs alimentare, care purtau numele de "produse traditionale". Din toata aceasta cantitate, 594 de kilograme, adica 97%, "nu se incadra in prevederile legale privind protectia consumatorilor".
Iata LISTA COMPLETA a problemelor descoperite de inspectorii ANPC:
• produsul denumit "Fasole Traditional Bob gustos" (in realitate provenit din China, fiind ambalat in Romania), denumire care induce consumatorilor ideea falsa de produs traditional romanesc;
• snack-uri din cartofi, diverse sortimente, aveau inscrisa pe ambalaj mentiunea traditional fara a fi atestate;
• „Zacusca traditionala” – denumire nejustificata utilizata pentru mai multe produse provenite de la diferiti producatori;
• covrigei superiori traditionali cu rosii, busuioc si oregano/ cu rozmarin/ cu ulei de masline/cu mac / cu tarate de grau – produs neinregistrat ca produs traditional;
• produsele comercializate sub denumirile salam de casa traditional, carnati afumati traditionali, parizer traditional, salam primavera traditional – produse neinregistrate ca produse traditionale.
• produsele „bors traditional”, „bors Daleo” care purtau ilegal titulatura de „produs traditional”.
• produse traditionale: produsele piscoturi, nuga cu alune in ciocolata, turta dulce umpluta cu jeleu de fructe ”Fata mosului”, desi in Registrul National erau inregistrate ca produse traditionale, numai sortimentele nuga cu alune si paleuri cu ciocolata;
• pliante publicitare pe care era inscris “panificatie si patiserie - produse traditionale”, respectiv “reteta bunului gust - produse traditionale”, produsele de panificatie ce prezentau in compozitie aditivi: conservant, emulgator, antioxidant;
Situatie similara s-a constatat si la produsul “Fulgi de cartofi Traditional“, desi produsul contine aditivi specifici tehnologiilor industriale, respectiv emulsificator: mono si digliceride ale acizilor grasi, stabilizator: difosfat disodic, conservant metabisulfit de sodiu, antioxidant butilhidroxianisol;
• pizza tradtionala si sandwich snitel traditional de pui, neinregistrate la nivel national;
• cozonac traditional cu nuca, desi produsul avea declarate pe eticheta ingrediente nespecifice produselor traditionale: conservanti si coloranti;
• paine traditionala feliata, produs neinscris in Registrul de Atestare a Produselor Traditionale.
Alte exemple de produse cu denumiri false, care au etichete cu termeni precum “de casa”, “ca acasa”, “taranesti”, “gust traditional”, “respecta traditia”, “natural “, “savoarea unei vechi traditii”, “reteta traditionala” “metoda traditionala”:
• compot de caise, compot de prune, fasole pastai verde, fasole pastai galbena, castraveti in otet 6-9 cm, cu mentiunea pe eticheta ca sunt obtinute “...folosind o reteta traditionala”, fara atestarea ca produse traditionale;
• cornulete cu gem, cornulete cu mere Sanziene – cu mentiunea pe ambalaj “...folosind retete traditionale anonime...”
• Franzela LIDO si paine LIDO cu faina de secara – cu mentiunea “ne-am intors la traditie“;
• paste scurte si taietei de casa – cu mentiunea ”executate dupa retete de casa traditionale respectand intocmai originalul”;
• produsul “Tarie de Bihor – bautura alcoolica distilata 37,5 vol.alc pe a carei eticheta era specificat “savoarea unei vechi traditii”.
• carnat polonez, salam de vara, carnati Apuseni si parizer de pui, aveau pe eticheta sintagma “placerea gustului traditional”;
• produsele denumite „Slanina taraneasca” si „Parizer taranesc” – contineau in lista ingredientelor: stabilizatori: polifosfati, difosfati, zaharuri: dextroza, lactoza, glucoza, agent de gelifiere: caragenan, antioxidant: erithorbat de sodiu, potentiator de gust: monoglutamat de sodiu, conservant: nitrit de sodiu, aditivi care nu erau utilizati la produsele realizate in gospodariile taranesti;
• „Salam taranesc cu sunca continea in lista ingredientelor: agent de ingrosare: caragenan, stabilizatori: polifosfati de sodiu, antioxidant...., conservant: nitrit de sodiu, colorant natural;
• „Ceafa naturala” – continea in lista ingredientelor antioxidant: ascorbat de sodiu, conservant: nitrit de sodiu;
• „Toba de casa” – continea in lista ingredientelor antioxidant: acid ascorbic, potentiator de gust: glutamat monosodic, zaharuri: citrat de sodiu;
• „Carnati ca acasa” – continea in lista ingredientelor: conservant: nitrit de sodiu;
• “Salam de casa Koket” – continea in lista ingredientelor “ ... stabilizator: difosfat de sodiu, antioxidant: acid ascorbic, potentiator de aroma: glutamat de sodiu, dextroza, colorant natural : carmin, conservant: azotit de sodiu”;
• “carnati taranesti Koket” – continea in lista ingredientelor „ ... stabilizator: polifosfat de sodiu, trifosfat de sodiu, tripolifosfat de sodiu, antioxidant:acid ascorbic, stimulator de aroma: glutamat de sodiu, zaharuri, colorant natural,.... conservant”;
• „parizer taranesc Koket” – continea in lista ingredientelor „ ... carne de pasare dezosata mecanic, proteina vegetala, stabilizator, antioxidant, stimulator de aroma”;
• „toba de casa Koket” – continea in lista ingredientelor “ ... antioxidant: acid ascorbic, ascorbat de sodiu, citrat de sodiu; potentiator de gust: glutamat de sodiu, zaharuri: dextroza, conservant: azotit de sodiu”;
• carnati de casa subtiri – continea in lista ingredientelor ”... stabilizatori: dipolifosfati de sodiu si potasiu, antioxidanti: acid ascorbic, izoascorbat de sodiu; potentiator de gust: glutamat monosodic, corector de aciditate: glucono-delta-lactona, conservant: nitrit de sodiu, colorant: carmin”;
• sunca de casa – continea in lista ingredientelor „ ....stabilizatori: polifosfati de sodiu, antioxidanti: erishorbat de sodiu, potentiator de aroma: glutamat monosodic, antiaglomerant: fosfat de calciu, conservant: nitrit si nitrat de sodiu”;
• carnati taranesti grosi – contineau in lista ingredientelor „ ...stabilizatori: dipolifosfati de sodiu si potasiu, antioxidanti: acid ascorbic, izoascorbat de sodiu, potentiator de aroma: glutamat monosodic, corector de aciditate: glucono-delta-lactona, conservant: nitrit de sodiu, colorant: carmin;
• salam de sunca taranesc – continea in lista ingredientelor „ ... zaharuri, stabilizatori, antiaglomerant, antioxidanti: acid ascorbic, ascorbat de sodiu, izoascorbat de sodiu; potentiator de aroma: glutamat monosodic, conservant: nitrit de sodiu, nitrat de sodiu si potasiu, colorant”;
• sunculita taraneasca VOINICEL – continea in lista ingredientelor „ ...stabilizatori polifosfati de sodiu, agent de ingrosare: caragenan, antioxidant: erithorbat de sodiu, corector de aciditate: citrat trisodic, potentiator de aroma: glutamat monosodic, conservant: nitrit si nitrat de sodiu”;
• sunculita taraneasca, carnati de casa, salam cu sunca taranesc “PRIMO” – contineau in lista ingredientelor „....stabilizatori: polifosfati de sodiu, antioxidant: izoascorbat de sodiu, conservant: nitrit de sodiu, gelifiant ...”;
• sunculita taraneasca – continea in lista ingredientelor: „stabilizatori, antioxidanti, corectori de aciditate, potentiatori de gust, agenti de ingrosare, antiaglomerant...”;
• salam de casa EXTRA – continea in lista ingredientelor: „regulatori de aciditate, antioxidanti, stabilizatori, conservanti”;
• carnati taranesti – contineau in lista ingredientelor: “...antioxidanti, stabilizatori, coloranti, potentiatori de aroma ...”;
• sunculita taraneasca – continea in lista ingredientelor: “...stabilizatori, agenti de gelificare, antioxidant, potentiator de gust, conservant”.
De asemenea, s-a constatat comercializarea produselor traditionale sub alte denumiri decat cele inregistrate in Registrul national al MADR, astfel:
• denumirea produselor comercializate sub denumirea de „Drob” si „Toba”, nu corespundea cu cea a produselor care erau atestate ca produse traditionale;
• produsele inregistrate in Registrul national cu denumirile „Piept de porc afumat” si respectiv „Cotlet de porc afumat” care erau comercializate sub denumirea „Pastrama” si respectiv „Muschi file”;
• produse atestate de M.A.D.R. cu denumirea de “Paine de Pecica” comercializata cu denumirea “Paine alba de casa”;
• „Otet din zaharuri, drojdie de vin si alcool” „produs traditional de Topoloveni”, inregistrat ca produs traditional cu denumirea „Otet de Topoloveni” etc.
Multe dintre produsele la care s-au constatat abateri in ceea ce priveste utilizarea denumirilor, prezentau si alte abateri, precum:
• modificari organoleptice (ex: “Mustar traditional Rustica”, comercializat in flacoane din material plastic care erau deformate – turtite, bombate – din care se scurgea continutul. Din analiza produsului din flacoanele deformate s-a constatat ca acesta nu mai prezenta starea emulsionata, ci separare de faze);
• comercializarea produselor in afara datei durabilitatii minimale stabilite de producatori, contrar prevederilor legale in vigoare;
• neincadrarea in cantitatea neta declarata (Exemplu – produsele: Salam Ardelenesc, Salam Peles, Salam Paltinis si Salam de Sibiu la care erau abateri de la cantitatea neta inscrisa pe eticheta produsului, peste limitele legale admise, cu pana la 60g in minus fata de cantitatea declarata – caz constatat la Salam Frantuzesc uscat (cantarit si etichetat la vanzator, vandut la bucata) – 390 g declarat – la cantarire s-a determinat 330 g (minus 60g fata de11,7 g, abatere admisa);
• comercializarea produselor fara elemente de identificare si caracterizare sau cu informarea incompleta, neconcordanta intre informatiile inscrise pe etichete si cele afisate la raft, lipsa denumirii produsului, inscrierea neconforma a etichetarii nutritionale, inscrierea eronata a datei durabilitatii minimale, abateri privind traducerea in limba romana a elementelor de identificare – caracterizare, lipsa afisarii pretului de vanzare sau de vanzare pe unitatea de masura;
• comercializarea produselor in ambalaje deteriorate, rupte, care nu asigurau etanseitatea;
• nerespectarea conditiilor impuse de producatori la depozitarea produselor;
Teapa produselor "la oferta"
ANPC a mai descoperit ca exista multe neconcordante intre preturile afisate la raft si cele din gestiunea stocurilor care se marcheaza pe bonul de casa.
Exemple:
- neconcordanta la produsul Pachet salam Sibiu - traditional, care avea afisat la raft pretul de 28,99 lei, iar pretul marcat pe bonul de casa era 29,99 lei; pe eticheta de cantar era mentionat pretul de 21,75 lei/kg, iar pe bonul fiscal era mentionat pretul 27.99 lei/kg;
- pachetul promotional, inscriptionat „Salam cu sunca taranesc 1+1 gratis”, 0,450+0,450 = 0.900kg/pachet„ cu pretul de 12.99 lei/ pachet avea pretul de 14,43lei/kg inscriptionat pe eticheta de raft, constatadu-se astfel ca al doilea produs nu era „Gratis”, asa cum este inscriptionat pe rola autocolanta de pe ambalaj, ci de fapt, salamurile din pachet se platesc integral.
Sursa: Pro TV
Etichete: anpc, alimente, produse traditionale, traditional,
Dată publicare:
10-11-2011 14:54