Pacientii de la Socola se inmultesc in perioada sarbatorilor. Cum sunt tratati oamenii care sufera din cauza singuratatii
Perioada sarbatorilor este una foarte grea pentru cei singuri. Abandonati de familii, cei care sufera si de afectiuni emotionale minore, cauta alinarea in spitalele de psihiatrie.
Numai la Socola vin in aceasta perioada aproximativ o suta de astfel de pacienti. Doctorii ii intampina cu rabdare si caldura. Impreuna cu alti pacienti, impodobesc bradul de Craciun si primesc colindatori si cadouri.
Mihail traieste o poveste trista. Sotia si cei doi copii s-au mutat in Italia, iar el a ramas singur dupa ce i-a murit tatal. A suferit atunci un soc emotional puternic, iar suferinta nu s-a stins. Cand se apropie sarbatorile, Mihail e coplesit de tristete, asa ca vine de bunavoie la spitalul de psihiatrie Socola. Ingrijitorii il stiu bine si il lasa pe el sa impodobeasca bradul.
Alegeri 2024
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
Acasa Mihail nu are cui sa-i spuna "Craciun fericit". Se simte mai bine intr-un salon de spital cu 30 de bolnavi.
Mihail, pacient: In preajma sarbatorilor sunt mai bolnav, deci se manifesta.
Reporter: Ce simtiti?
Mihail, pacient: Tristete in general, depresie...
Ca el sunt zeci de pacienti care vin sa se interneze in aceasta perioada la Socola. Medicii ii numesc "cersetori emotionali", din cauza nevoii vitale de atentie pe care o resimt.
Ovidiu Alexinschi, psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola: "Sesizam o crestere a celor care au tulburari de tip depresiv, anxietate tocmai datorita sentimentului alienarii, instrainarii, privind in jur si vazand pe ceilalti, toata veselia, toata beteala, toate culorile care ne inconjoara, unii se simt ca nu apartin acestui cadru."
Psihologii ne recomanda ca in prag de sarbatori sa nu uitam de rudele si prietenii singuri, pentru care orice gest conteaza.
Ioan Gotca, psiholog: "Orice mica atentie, o floare, dulciurile mai ales, o bomboana de pom sau orice altceva pentru ei reprezinta un foarte mare ajutor. Acesti oameni apreciaza in mult mai mare masura gesturile simple pe care le facem noi."
Acesti pacienti sunt externati dupa o saptamana sau doua de tratament cand se simt mai bine.