Sfaturile primite de doctorii din Romania de la profesori englezi veniti sa ii invete cum sa comunice cu pacientii
Medicul nu trebuie sa ii spuna unui om abia diagnosticat cu o boala crunta totul despre suferinta lui. Ar fi bine sa il lase sa aleaga ce vrea sa stie in acel moment.
Este doar unul dintre sfaturile primite de doctorii si asistentele noastre de la profesori englezi veniti sa ii invete cum sa comunice cu pacientii.
La noi, comunicarea cu oamenii aflati intr-o situatie dificila este precara in multe cazuri, in timp ce in Mare Britanie este materie obligatorie de 25 de ani, in toate universitatile de medicina.
"Ana, esti genul de persoana care vrea sa stie in acest moment absolut despre tratament sau vrei sa mai discutam si cu alta ocazie?" Astfel ar trebui sa inceapa dialogul medicului cu un om aflat la inceputul unui drum extrem de anevoios, spune Jo Brown, doctor in educatie cu experienta de peste 30 de ani.
In Anglia ii invata pe viitorii medici cum sa comunice cat mai bine cu pacientii grav bolnavi.
Jo Brown: “Daca ar trebui sa ii spun ca are cancer, as folosi cuvantul cancer. Nu as folosi eufemisme, ceea ce se intampla de obicei. Cum ar fi tumoare, o excrescenta. pacientul va pleca de acolo si nu o sa inteleaga exact ce i-ai spus."
Limbajul trupului este, de asemenea, extrem de important pentru ca pacientul sa simta ca medicul care il trateaza ii este alaturi. Felul in care isi tine mainile sau tonul vocii conteaza enorm.
Angela Kubacki, specialist in comunicare: "Nu ar trebui sa tipe la pacient sau sa il invinovateasca. Sa il faca sa creada ca este vina pacientului, ca nu a venit sa isi faca analize. trebui sa afle de ce nu a venit, de ce nu a luat tratamentul, ce s-a intamplat."
Se bucura de aceste sfaturi cadrele medicale de la noi, la un curs oferit gratuit, pentru a doua oara, de asociatia Daruieste Viata.
In Marea Britanie, in toate universitatile de medicina, comunicarea pacient medic este materie obligatorie si la fel de importanta ca orice alt curs. Cine nu reuseste sa treaca examenul, repeta anul.
Si asta se intampla deja de 25 de ani. La noi introducerea unei astfel de materii, atat de importante, nu este nici macar in faza de proiect.