Osemintele unui soldat român mort în Al Doilea Război Mondial, aduse acasă după 77 de ani
Osemintele unui soldat mort pe front, în județul Iași, în Al Doilea Război Mondial, au ajuns acasă, în Alba.
Militarul fusese declarat căzut la datorie, însă rămășițele sale au fost găsite abia în 2016, întâmplător.
Au urmat apoi cinci ani de expertize şi analize antropologice.
Pamfilie Botezan s-a înrolat la 21 de ani, lăsând în urmă o mamă și două surori mai mici. Un an mai târziu a fost trimis pe front, în judeţul Iaşi. Iar în 1944, în luna august, avea să îşi găsească sfârşitul.
Nicolae Rus, strănepot: "A trimis o scrisoare ca în caz că nu se mai întoarce toate bunurile care îi revin lui să le lase la mama şi la mătuşa că erau orfane. Pe urmă, nu au mai aflat nimic despre el, până într-o zi când cineva de la Blaj, dacă nu mă înşel, un fost camarad, a venit şi le-a spus că o decedat pe lângă Iaşi. Efectiv nu s-au mai gândit că vom mai afla vreodată ceva despre el. Eu am rămas înmărmurit."
Rămășițele soldatului au fost găsite abia în 2016, la 72 de ani de când s-a prăpădit.
Potrivit unor surse din anchetă, unele oseminte au fost descoperite de doi tineri pasionați de istorie, care căutau relicve din război cu un detector de metale, într-o pădure din comună Ciurea.
A urmat o amplă anchetă a procurorilor militari, care a durat cinci ani. Specialiștii au aflat că moartea soldatului a fost cauzată de explozia unui obuz.
Ioan Stoia, primar comună Fărău: "S-a întors acasă după 77 de ani. A fost primit cu inimile şi braţele larg deschise în sunetul sirenelor, a clopotelor bisericilor. A venit în satul lui natal ca un adevărat erou."
În pădurea din Iaşi, în care au fost descoperite osemintele, există două monumente care amintesc de eroii căzuți la datorie în Al Doilea Război Mondial.