Soldatul care a dărâmat gardul de la Auschwitz a murit la vârsta de 98 de ani. Cine a fost David Dushman
Soldatul care a dărâmat cu tancul gardul lagărului de la Auschwitz a murit, la vârsta de 98 de ani. Era ultimul supraviețuitor din regimentul care a eliberat locul cumplit al ororilor naziste.
David Dushman avea doar 21 de ani când a dărâmat gardul electric de la Auschwitz, cu un tanc, pe 27 ianuarie 1945.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ulterior, el a descris scenele de groază văzute în lagărul unde au fost uciși aproximativ 1,1 milioane de oameni, majoritatea evrei.
Domnul Dushman, care era soldat al Armatei Roșii, a fost considerat erou, iar decesul său a fost anunțat duminică.
Charlotte Knobloch, liderul comunității evreiești din München și Bavaria Superioară, a declarat într-o declarație că a salvat „nenumărate vieți”, relatează publicația The Mirror.
„A fost printre ultimii care puteau vorbi despre aceste orori din proprie experiență” a precizat Charlotte Knobloch.
„Când am ajuns am văzut gardul și acei bieți oameni, am dărâmat gardul cu tancurile. Le-am dat prizonierilor de mâncare. Erau toți acolo în uniforme de pușcăriași, doar ochii li se mai vedeau, atât de slabi erau” a declarat el, anul trecut, agenției Reuters.
El povestise ziarului Sueddeutsche, în 2015, că iși amintea că „erau oameni precum scheletele peste tot”. „Le-am dat toate conservele care le aveam la noi și am continuat să-i urmărim pe nemți” a mai spus David Dushman.
El a devenit ulterior unul din cei mai mari antrenori de scrimă din lume, iar Thomas Bach, șeful german al Comitetului Olimpic Internațional i-a adus și el un omagiu.
„Când ne-am întâlnit în 1970, el mi-a oferit imediat prietenia lui și sfaturile sale, în ciuda experienței personale, din cel de-al doilea război mondial și de la Auschwitz, și el fiind un om de origine evreiască. Nu îl voi uita niciodată” a spus Bach.
El a dat lecții de scrimă până acum patru ani.