Si-a lasat masina toata noaptea intr-o parcare din centrul Clujului. Suma uriasa platita de un tanar a doua zi


Ultimul update: Miercuri 18 Ianuarie 2017 07:20
Data publicarii: Duminica 15 Ianuarie 2017 18:01
Categorie: Stiri Sociale

Sufocat de trafic la fel ca Bucurestiul, municipiul Cluj-Napoca se pregateste sa preia modelul occidental si sa nu mai permita accesul masinilor in centrul orasului.

Deocamdata, autoritatile locale ii taxeza pe soferii care parcheaza in aceste zone si cu 12 lei pentru o ora. Astfel, spera sa stranga bani pentru a construi peste sase mii de parcari noi. Iar cei care vor sa ajunga in centrul istoric, vor avea la dispozitie mijloace de transport in comun.

Municipiul Cluj-Napoca a ajuns sa aiba peste o 100.000 de soferi, la o populatie de 350.000 de oameni. Iar numarul masinilor a depasit 200.000, estimeaza cei de la Serviciul de Permise si Inmatriculari.

In aceste conditii, este de inteles ingrijorarea autoritatilor care vor sa reduca poluarea si traficul infernal din centrul orasului. De doua saptamani, au fost dublate preturile la parcari, banii urmand sa fie investiti in crearea a 6.500 de noi locuri de parcare.

Primaria din Cluj-Napoca vrea sa creeze si niste benzi speciale pentru transportul in comun astfel incat toti cei care isi lasa masinile acasa sau la periferie sa poata sa ajunga in centrul orasului cat mai repede.

Centrul istoric ar putea deveni astfel mai liber, mai ales pentru cei care viziteaza orasul. Dupa modelul folosit deja in multe orase din vestul Europei, municipalitatea vrea sa dezvolte si sistemele de tip "car sharing" si parcari inteligente.

Cristian Ureche, dezvoltator sistem parcari inteligente: "Primesti un cod care are o durata de valabilitate atata cat administratorul doreste sa iti ofere accesul si daca esti autorizat atunci vei avea un buton care iti va deschide bariera"

Unii clujeni nu s-au obisnuit cu noile reguli. Acest tanar, care si-a lasat masina o noapte intreaga intr-o parcare din centru, se uita lung la cat are de plata: 180 de lei pentru 17 ore.

Sofer: "Exagerat de mari, nu sunt justificate deloc."
Sofer: "Cred ca atat e la Viena.
Reporter: Cum vi se par preturile?
Sofer: Mie mi se par masuri luate abuziv in neconcordanta.

Autoritatile locale indeamna oamenii sa foloseasca transportul in comun. Oricum, pe 26 de strazi din centrul orasului deja nu se mai acorda abonamente de parcare decat celor care au domiciliu in zona.

De implementarea noilor reguli vor raspunde cei din Primarie, care vor suplimenta numarul de politisti locali.

Oana Buzatu, purtator de cuvant Primaria Cluj-Napoca: "In aceasta luna vor avea loc concursuri de angajare pentru 33 de politisti locali, cea mai mare parte a acestora fiind pe ordine publica. Vom avea o masa mai mare de politisti locali care sa poata supraveghea acest regulament prin aplicarea de avertismente si amenzi."

Chiar daca unora le va fi greu renunte la masina, efectele vor fi pozitive pentru toti. Stau marturie multe orase din Europa care au implementat acest sistem.

Tags: cluj, parcare, tarif, soferi,

VIDEO PROTVPLUS.RO