ORA DE VARA 2016. Cand se schimba ora si cum trebuie sa potrivim ceasul. Medicii trag un semnal de alarma

Ultimul update: Joi 31 Martie 2016 07:04
Data publicarii: Sambata 26 Martie 2016 08:01
Categorie: Social

Ora de vara 2016. In 2016 trecerea la ora de vara se va face in noaptea de 26 spre 27 martie. Trecerea la ora de vara se face in fiecare an in ultima duminica din luna martie, cand ora 03:00 devine ora 04:00.

Ora de vara 2016. Asta inseamna ca 27 martie va fi cea mai scurta zi din an si ca vom dormi cu o ora mai putin. Prin aceasta trecere, orarul de vara din Romania este corelat cu cel practicat in tarile membre ale Uniunii Europene si se aplica pentru perioada cuprinsa intre ultima duminica a lunii martie si ultima duminica a lunii octombrie. Ora de vara a fost introdusa, in Romania, pentru prima data in 1932. Pana in 1939, a functionat in fiecare an, intre prima duminica din aprilie, ora 00.00, si prima duminica din octombrie, ora 01.00 (ore locale).

Din 1943, practica trecerii la Ora de vara a fost suspendata. In 1979, Romania a semnat Conventia fusurilor orare, iar, in 1997, prin ordonanta guvernamentala, orarul de vara a fost corelat cu cel practicat in tarile UE.

Asta inseamna ca vom avea parte de cea mai scurta zi din an, de doar 23 de ore.

Medicii ne atrag atentia ca aceasta modificare ne poate afecta sanatatea. Partea buna este ca vara ne vom bucura mai mult de lumina soarelui.

Cea mai lunga zi, cea mai scurta noapte din an. Cand are loc solstitiul de vara

Revenirea la ora de iarna este programata pentru ultima duminica din octombrie.

Cum ne influenteaza aceasta schimbare. Efecte negative provocare de trecerea la ORA DE VARA

-► Potrivit cercetatorilor din SUA, organismul uman se adapteaza foarte greu la ORA DE VARA, schimbarea perturband ceasul biologic. Cele mai afectate persoane, matinalii.

-► Se pare ca si riscul de infarct creste cu 10%, pentru ca TRECEREA LA ORA DE VARA ar afecta negativ inima. Asta sustin cercetatorii englezi, intr-un studiu publicat in New England Journal of Medicine. Se pare ca riscul de infarct miocardic creste mai ales in saptamana de dupa schimbarea orei.

-► Odata cu trecerea la ORA DE VARA creste si rata sinuciderilor in randul barbatilor. Medici din Australia sustin acest lucru. Fenomenul se manifesta timp de mai multe saptamani dupa trecerea la ORA DE VARA.

ORA DE VARA. Pe continentul european, schimbarea se face in toate tarile, cu exceptia Islandei, Belarusului si Rusiei. Schimbarea, insa, nu este simultana in toate tarile, din cauza diferentei de fus orar. In unele tari, trecerea se realizeaza in prima duminica a lunii aprilie.

Prin introducerea Orei de vara, s-a urmarit sa se beneficieze cat mai mult de lumina naturala a Soarelui si de reducerea folosirii luminii artificiale.

Benjamin Franklin a sugerat, in 1784, aceasta metoda intr-o satira, in care mentiona ca s-ar realiza o economie de lumanari prin folosirea luminii de dimineata a soarelui. Ideea folosirii Orei de vara este atribuita neozeelandezului George Vernon Hudson, entomologul care a sustinut ca ar avea nevoie de mai multa lumina pentru a studia insectele si a venit cu aceasta idee in 1895.

Schimbarea orei a fost aplicata, pentru prima data, in timpul Primului Razboi Mondial, in 1916, de cateva tari din Europa. Primii care au introdus Ora de vara au fost germanii, incepand cu anul 1916 (intre 30 aprilie — 1 octombrie). Au urmat britanicii, ce au introdus Ora de vara tot in 1916 (intre 21 mai — 16 octombrie), apoi Belgia, Danemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia.

ORA DE VARA 2016. La 31 martie 1918, Ora de vara a fost introdusa si in Statele Unite. Pentru o perioada mai indelungata, a fost aplicata in SUA, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, intre 3 februarie 1942 si 30 septembrie 1945.

La data de 13 aprilie 1966, legislativul american a impus respectarea Orei de vara la nivel national ("Daylight saving time" — DST sau "summer time"), din ultima duminica a lui aprilie, pana in ultima duminica din luna octombrie. Douazeci de ani mai tarziu, presedintele Ronald Reagan a semnat un act federal pe probleme de mediu, ce continea si o prevedere care solicita conservarea energiei si respectarea Orei de vara.

De atunci, Ora de vara a ramas stabilita pe o perioada de sapte luni, intre echinoctiul de primavara si cel de toamna.  In prezent, Ora de vara este folosita in 69 de tari si de teritorii din intreaga lume, in timp ce 160 de tari si de teritorii nu recurg la schimbarea orei. Cel mai recent a renuntat la introducerea Orei de vara, Rusia, in 2014. Exista multe state care au folosit sau folosesc doar experimental acest sistem orar.

China a utilizat experimental Ora de vara in perioada 1986-1991. De asemenea, tarile ecuatoriale si tropicale nu aplica Ora de vara, deoarece durata zilei este egala de-a lungul anului. 

SOLSTITIUL DE VARA 2015 - traditii si obiceiuri. Cea mai lunga zi din an era considerata propice pentru magii

SOLSTITIUL DE VARA 2015 - traditii si obiceiuri. Cea mai lunga zi din an era considerata propice pentru magii

Gabriela Firea

Gabriela Firea: Centrul Vechi se va extinde cu încă 50 de străzi, până în Cartierul evreiesc

Locatari mutați de primărie pentru consolidarea locuințelor, fără să fie anunțați. ”Nu ştiam. Ne mută?”

Românii, încurajați să recicleze printr-o taxă suplimentară. Cum își vor putea recupera banii

Timișorenii care aruncă pe stradă gunoaie, identificați pe camerele de supraveghere

Parcul cu 100 de stejari, inaugurat cu fast în Capitală

Au căutat traiul confortabil de la țară, dar s-au întors în timp. Condiții ca în Evul Mediu

andreea petrut

O tânără a ajuns fără să vrea pe pliantele Jandarmeriei, după un protest. Reacția ei

Șoferii din București pierd 24 de zile pe an căutând loc de parcare. Soluția Primăriei Sector 5

Românii își pot cumpăra pizza, salam sau mici de la automate: „Mi se pare practic”

Profesor din Oradea căutat în Crișul Repede. Ar fi căzut în timp ce-și plimba nepoatele

Victimele violenței domestice vor putea cere ordin de protecție provizoriu. Cum va fi dat

Un tânăr adoptat în SUA îşi caută pe Facebook mama biologică din Constanţa