ONG-urile pro-maidanezi incearca sa blocheze eutanasierile, dar nu vin cu alternative concrete
Asociatiile care militeaza pentru drepturile animalelor incearca pe ultima suta de metri sa blocheze eutanasierile.
Principesa Maia atrage atentia autoritatilor romane ca uciderea cainilor nu reprezinta o solutie si ca ar trebuie sa ne axam pe sterilizari, adoptii si noi adaposturi.
Sfaturile sunt bune, dar nu rezolva problema maidanezilor. Mai mult decat atat, padocurile sunt arhipline.
Iata o situatie tipica intalnita in comuna Matasari din Gorj. Iubitorii de animale din zona sustin ca maidanezii din acest adapost sunt infometati. De cealalta parte, autoritatile se vaita ca ONG-urile nu ii sprijina.
"Sunt toti bolnavi, subnutriti. e o cruzime ce se intimpla aici vom face plangere penala primarului comunei", spune Carmela Serbanoiu - Asociatia Pro Animals.
"Suntem o tara saraca, nu ne putem compara cu Germania sau Europa. Decat sa i tinem sa se manance unii pe altii, mai bine sa-i eutanasiem, sa-i terminam odata pentru totdeauna", spune Sorin Bucurescu, primar comuna Slivilesti.
La Bucuresti, Principesa Maja de Hohenzollern, cunoscuta pentru gesturile sale filantropice in sprijinul organizatiilor care se ocupa de salvarea animalelor, are un alt punct de vedere.
"Trebuie sa fiti responsabili pentru animalele voastre, trebuie sa ii sterilizati si sa ii eliberati si trebuie sa ii adoptati. Nu este eficient sa omorati brutal animalele, asta nu reduce numarul cainilor. Am adoptat 14 caini comunitari si unul este din Romania"
Si totusi: ritmul adoptiilor este unul extrem de lent. Din cele 2 adoposturi ale primariei capitalei, din 10 septembrie si pana acum s-au adoptat 1281 de caini. Asta inseamna o medie de 31 de maidanezi pe zi. Un numar mai mare decat inainte, e adevarat insa nesemnificativ, daca ne gandim, ca cel putin la acest moment adoptia este singura solutie pentru animale.
In emisiunea "Dupa 20 de ani", primarul Oprescu a declarat ca in 18 luni vrea sa scada cu 80% numarul maidanezilor, in conditiile in care 95 la suta dintre bucuresteni NU ii vor pe strada.
''Reteritorializarea a fost cea mai mare prostie. Vreau ca in martie sa ajunga o posibilitate de adapostire intre 10.000 si 15.000. I-am eutanasiat pe cei bolnavi, in rest niciunul. Stimulam adoptia", spunea Oprescu.
Dar nu va fi insa exclusa aplicarea legii. Cu atit mai mult cu cit normele care stabilesc cum se va putea face eutanasierea vor ajunge pe masa guvernului.