Oierii ameninta cu noi proteste si blocarea drumurilor. "Sa doteze ursii cu mobile, sa stim cand sa dam drumul la caini"

Ultimul update: Joi 04 Februarie 2016 07:02
Data publicarii: Luni 01 Februarie 2016 18:32
Categorie: Social

Oierii romani ameninta ca vor bloca drumurile nationale. Dupa ce au fost la Bucuresti si si-au spus cat se poate de clar pasurile, acum, potrivit lor, protocolul semnat intre Ministerul Agriculturii si cel al Mediului nu se respecta.

Ciobanii considera ca le este incalcat dreptul la proprietate, atata timp cat vanatorii vor putea intra dupa bunul plac pe pasunile lor.

Scene dramatice s-au consumat la jumatatea lunii decembrie, in fata Parlamentului. Pentru ca lucrurile sa nu degenereze, a fost incheiat un acord cu Ministerul Mediului si cu cel al Agriculturii, in urma caruia oierii urmau sa fie chemati la discutii. Dar, se pare ca autoritatile au uitat sa faca asta si, mai mult decat atat, ar fi venit cu propuneri care nu sunt pe placul ciobanilor.

Una dintre ele se refera la numarul de caini care pot fi tinuti la stana: numarul acestora a crescut de la 3 la 6, pentru turmele aflate la munte, de la 2 la 4, pentru cele de la deal si de la 1 la 3, pentru zonele de campie.

Marcel Andrei, presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine: ''Au mai venit cu o aberatie: sa tinem 10 caini la stana, legati. Pai, ce rost are sa ii tinem legati si sa cheltuim cu ei? Doteaza ursii si lupii cu telefoane mobile, sa ne anunte cand vin sa ne atace sa dezlegam cainii?"

Ziua in care ciobanii au navalit in Palatul Parlamentului si i-au luat la rost pe alesi. Cum va fi modificata Legea Vanatorii

Cea mai mare nemultumire a oierilor este legata de faptul ca vanatorilor li se permite in continuare sa le inalce proprietatile.

Marcel Andrei, presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine: ''Nu se tine cont de Constitutia Romaniei... Este calcata in picioare... Si dreptul nostru de proprietate. Cum pot sa ma duc eu la cineva pe propritatea lui, sa fac ce vreau? Fondul de vanatoare e pe proprietatea statului, indiferent de proprietare... Sa vina cu jeep-urile sa ne distruga pasunile, sa faca ce vor ei... Daca pe propietatea mea si-a facut habitatul o pereche de iepuri, nu am voie sa cultiv, sa recoltez... Cum adica? Pe proprietatea mea, pentru care platesc taxe si impozite, sa o las parloaga, sa nu deranjez iepurii?''

Ministrul Agriculturii anunta insa ca saptamana aceasta ii va chema la discutii pe reprezenatii oierilor.

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii: "Trebuie sa discutam cu producatorii din sectorul ovine propunerea. Sunt elemente introduse de Ministerul Mediului, in contextul legislatiei europene."

Ciobanii vor merge la negocieri, cu precizarea ca in cazul in care se vor considera nedreptatiti, vor iesi din nou in strada, de aceasta data cu tot cu mioare.

Guvernul amana aplicarea prevederilor referitoare la numarul de caini la stana si pasunat, dupa protestele ciobanilor

Guvernul amana aplicarea prevederilor referitoare la numarul de caini la stana si pasunat, dupa protestele ciobanilor

rulote

Rulote care costă cât un apartament. Modelele care se fabrică în România

Românii au început să creadă în ''visul canadian' după ridicarea vizelor. Poveştile conaţionalilor stabiliţi acolo

Accesul copiilor la telefoane agravează problemele de limbaj. Numărul logopezilor şcolari, incredibil de mic

Povestea unei tinere de 17 ani, care luptă cu cancerul de pe patul de spital: „Numai cu ajutorul vostru pot sta aici”

Apel al studenţilor către universităţile de stat să nu mărească taxele de şcolarizare

Încă două zile ar putea deveni sărbători naţionale pentru români

ziua olteniei, zaibar, praz,

Primul an când e celebrată Ziua Olteniei cu praz, zaibăr şi umor

Ziua Poeziei, sărbătorită în cafenelele din țară. Plata făcută în versuri pentru consumație

Elevii nu ştiu ce vor face la terminarea şcolii. Un consilier vocaţional la 1.200 de copii

Peştele, căutat de români doar în post. Prejudecăţile din cauza cărora e evitat

Companiile oferă chiar şi masaj la lucru ca să găsească angajaţi. "Vor să ne corupă"

Locurile unde părinții își pot lăsa copiii când sunt școli închise în București