Guvernul amana aplicarea prevederilor referitoare la numarul de caini la stana si pasunat, dupa protestele ciobanilor

16-12-2015 12:58

Ciobanii vor putea sa isi duca oile la pasunat in primavara si nici nu vor fi amendati daca au mai multi caini, masuri contestate marti, cu vehementa.

Dupa ce marti mii de oieri au iesit in strada, s-au imbrancit cu jandarmii si au mers la negocieri la Parlament, miercuri Executivul a aprobat o ordonanta de urgenta prin care amana aplicarea legii vanatorii pana pe 25 aprilie anul viitor. Este vorba doar de o amanare pentru cele doua articole ale legii care tin de perioada pasunatului si de numarul de caini de la stana.

Noua Lege a vanatorii interzice pasunatul in perioada decembrie - aprilie si limiteaza numarul cainior la unu, doi sau trei, in functie de relief, la o stana. Ciobanii spun ca este o lege facuta pentru vanatori.

Unul dintre initiatorii legii spune ca, de cand se discuta legea, nici un cioban nu s-a plans ca are nevoie de mai multi caini.

Gabriel Vlase, deputat, initiator Lege vanatorii: "Doi ani de zile nu a venit nimeni sa ne spuna ca nu vrem trei si vrem cinci! Marti am inteles pentru prima data ca vor cinci, asa cum a fost in ultimii 50 de ani. OK, vom face cinci."

In sedinta de miercuri dimineata a fost aprobata o ordonanta de urgenta prin care prevederile legii contestate marti de crescatorii de animale au fost amanate pana pe 25 aprilie anul viitor. Potrivit purtatorului de cuvant al Executivului, Dan Suciu, ordonanta de urgenta amana de la aplicare cele doua articole ale legii care tin de perioada pasunatului si de numarul de caini de la stana.

Dan Suciu: "Cele doua subiecte tin de perioada pasunatului si de numarul de caini, avem asadar o prorogare a acestor doua puncte, iar in finalul lunii aprilie vom avea o noua lege care sa solutioneze definitiv intreaga chestiune."

Asta dupa ce marti au avut loc, in Capitala, proteste vehemente la care au participat mii de ciobani, nemultumiti, ba chiar furiosi pentru ca li se impune sa foloseasca un anumit numar de caini pentru protejarea turmelor si ca li se interzice sa scoata oile la pascut, inclusiv pe propria pasune, timp de aproape 5 luni pe an. Fermierii au dat buzna la Casa Poporului, ca sa discute cu parlamentarii, nu inainte insa de a se imbranci cu jandarmii care, in nebunia generala, au folosit gaze lacrimogene.

Protestul trebuia sa aiba loc in Parcul Izvor dar ciobanii au dat jos gardurile, au plecat spre Piata Constitutiei si acum vor sa intre in cladirea Parlamentului.

Ciobanii erau atat de furiosi incat au navalit pur si simplu in curtea Palatului Parlamentului ca sa isi ceara drepturile.

In ambuscada, cativa jandarmi au fost loviti. In disperare de cauza, fortele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene ca sa mai tempereze spiritele.

Toata aceasta nemultumire in masa a pornit de la noua lege a vanatorii, care le interzice ciobanilor sa isi scoata oile la pascut, inclusiv pe propria pasune - din 6 decembrie pana in 25 aprilie.

O alta reglementare ii obliga sa aiba un singur caine de paza la ses, doi la deal si 3 la munte.

Pentru ca nu voiau sub niciun chip sa plece, cativa reprezentanti ai fermierilor au fost primiti la discutii in Parlament.

Solutia tehnica a fost gasita miercuri, la Guvern. Iar pana in primavara Parlamentul va trebui sa adopte o noua modificare la legea vanatorii, in care sa includa si revendicarile oierilor.

Totusi, nimeni nu a reusit sa explice de ce pasunatul a fost introdus intr-o lege a vanatorii, si nu intr-una agricola.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO