Oficialii promit ca vor curata rafturile de mezelurile care nu respecta "reteta consacrata". Reactia producatorilor


Ultimul update: Luni 17 Noiembrie 2014 00:02
Data publicarii: Vineri 14 Noiembrie 2014 18:12
Categorie: Stiri Sociale

Jambonul, ciolanul presat si parizerul, dar si painea cu cartofi trebuie sa isi merite numele. Adica pot fi puse in vanzare doar daca respecta "reteta consacrata" stabilita de Ministerul Agriculturii.

In timp ce oficialii sustin ca vor curata rafturile de mezeluri care n-au vazut carnea, producatorii sunt sceptici. Fie vom avea mancare mai scumpa, fie piata neagra va inflori.

Numele salamului Torpedo, inconfundabil prin forma lui bombata, va implini in curand 50 de ani. La fel si reteta sa clasica- 70% carne de porc si 30% gheata si condimente. Cu mai putin usturoi, mai mult piper si un adaos de carne de vita se prepara cabanosii. Acestea sunt doua dintre retetele care de acum sunt standardizate.

Teoretic, ar trebui sa scapam de salamurile cu 3% carne si nu numai.

Jucatorii de pe piata alba a mezelurilor atrag insa atentia ca sub funda tricolora cu care au fost legati carnatii facuti dupa aceste norme se ascunde pericolul unui dezechilibru in industrie- adica preturi mai mari la marfa de calitate.

Spre exemplu, parizerul de vita: 60-70% vita inseamna dublarea pretului. Omul nu va mai cumpara 500 de grame de parizer, va cumpara 250 datorita pretului. Concurenta neloiala, cei care lucreaza in garaje si evaziunea vor creste.

Valabil si pentru panificatie, care primeste acum retetare stricte pentru franzela Bucuresti si painea cu cartofi. In lipsa unor controale cu putinii inspectori de calitate ramasi, ne vom intoarce la cuptoarele care fac paine neagra vopsita, de 80 de bani.

Pentru moment s-a renuntat la reglementarea retetelor pentru branzeturi. 

Tags: mezeluri, preturi,

40% din mezelurile vandute in Romania sunt facute
Ce da gustul exceptional pe care il au mezelurile. Sunt pline de E-uri, iar cei alergici pot avea mari probleme
VIDEO PROTVPLUS.RO