Obiceiurile de consum ale romanului s-au mai rafinat. Ce mananca o persoana in medie pe luna in prezent fata de acum 15 ani
Mancam mai sanatos si mai diversificat fata de acum 15 ani. Asta arata datele Institutului National de Statistica
De exemplu, in 2001, mancam in medie 32 de paini pe luna, acum au ramas doar 27. Consumam in schimb mai multa carne, mai multe fructe si legume, plus o cantitate dubla de peste. Interesant este si ca desi punem mai putin zahar in cafea, avem o pasiune pentru ciocolata.
Ce manca un roman in medie pe luna, in 2001 si ce mananca el acum, in 2016 mai exact, 15 ani mai tarziu. Datele de la Statistica arata ca obiceiurile de consum s-au mai rafinat, adica avem un nivel de viata mai bun.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De exemplu, azi mancam cu 1,6 kg mai putina paine. Daca o franzela are 300 de grame, asta inseamna 5 paini in minus. Consumul de malai e si el la jumatate in prezent, adica mai putina mamaliga, dar a crescut cel de carne cu un kilogram si ceva. Porcul si puiul sunt pe primele locuri, dar si cateva mezeluri. S-a dublat si portia de peste, iar consumul de margarina a scazut mult. E mai sanatos ca mancam mai multe fructe - cu aproape 1 kg si 700 g pe luna - cresteri sunt in special la banane, mere, capsuni, citrice si pepeni.
Cartoful, in schimb, printre cele mai consumate alimente, incepe sa fie mai putin prezent pe mese, se pare - in ultimii 15 ani portia de cartofi prajiti, fierti sau piure a scazut de la 4,5, la 3kg. Fasolea si varza sunt si ele in declin. De bine e ca alte legume precum morcovul, rosile, ardeii sunt din ce in ce mai prezente in meniul nostru, potrivit acestor date. Aparent am renuntat la 100 de grame de zahar din alimentatie, dar mancam ceva mai multa ciocolata, iar o crestere surprinzatoare, de aproape 3 ori, este aici la apa si sucuri, dar si la bere. Haideti sa vedem ce spune nutritionistul despre aceste date:
Serban Damian, medic nutritionist: "In mod sigur exista o schimbare in bine. Cresterea consumului de carne si de peste ar putea fi interpretate si prin cresterea posibilitatilor de a procura aceste alimente. Am vazut ca a scazut consumul de margarina, deci de grasimi. A crescut cantitatea de fructe si legume."
In ultimii 15 ani, veniturile unei familii au crescut de aproape 6 ori, potrivit statisticilor. E adevarat, preturile, mai ales cele la alimente, s-au dublat in ansamblu.