Solutia inedita venita din partea unei asociatii care a ajutat la stoparea abandonului scolar in satele din Cluj

Dată publicare: 24-06-2017 19:13
Dată actualizare: 27-06-2017 06:53


Parintii copiilor au fost invatati sa isi infiinteze culturi de menta, busuioc si rucola. Au incheiat apoi colaborari cu diverse restaurante.

Au avut cum sa achite un program "after school", unde cei mici aprofundeaza materiile importante, mananca si se joaca.

Laurentiu este unul dintre parintii dispusi sa faca o astfel de intelegere. Pentru ca a trebuit sa isi castige traiul o buna vreme in strainatate, departe de baiatul sau, ideea de a-si face aici o afacere i-a surs. Acum are patru solarii cu plante aromatice, iar in prima luna a castigat 2000 de lei.

LAURENTIU, producator: "30% din venitul pe care il obtinem merg la copii si restul ne raman noua. Am zis sa venim acasa sa facem ceva pentru noi , sa nu mai lucram in strainatate, sa ii dam copilului o educatie mai buna, sa fim langa el."

Asociatia care a initiat totul a venit in comunitate cu un plan de afacere sociala. Voluntarii le-au cumparat parintilor materiale pentru sere si i-au invatat cum sa cultive plantele.

Maria este mama a doi copii si toata viata a fost casnica. Doar sotul ei aducea bani in casa, iar de cele mai multe ori nu si-au permis sa duca pe copiii in vacante. Odata cu plantatia de menta, situatia lor s-a schimbat.

MARIA, agricultor: "Nu credeam ca o sa fie atat de profitabil, dar am observant ca e ok, e o cultura care produce. Uneori nu imi permiteam sa il las in excursii sau sa viziteze ceva, dar datorita asociatiei si ca fac parte din ea, imi permit."

Insa mare castig este ca parintii pot plati pentru ca cei mici sa faca mai multa carte.

MARIAN, elev: "La after school am invatat matematica mai bine, romana, foarte multe lucruri pe care eu nu le-am stiut. Mi-a dat foarte mare curaj sa continui scoala. Acum sunt in clasa a XI-a."

In prezent 30 de copilasi beneficiaza de acest program.


VIDEO PROTVPLUS.RO