O ordonanta de Guvern obliga invatatorii sa urmeze o facultate ca sa-si poata pastra posturile

15-01-2013 19:01


10.000 de educatori si invatatori ar trebui sa urmeze o facultate ca sa-si pastreze postul. Sunt obligati de o ordonanta a Guvernului care anunta ca peste 6 ani dascalii fara studii superioare nu vor mai putea preda.

Fostul ministru Ecaterina Andronescu este cea care a semnat ordonanta. Ea sustine ca la mijloc este o neintelegere si ca prevederea va fi eliminata. Sindicatele critica aceasta masura de pe urma careia universitatile ar avea un profit urias.

Liliana este invatatoare de 30 de ani. A terminat liceul pedagogic si a urmat zeci de cursuri de formare ca sa devina un dascal apreciat. Refuza sa creada ca acum viitorul ei depinde de o diploma pe care nu o considera necesara.

Liliana Antonie, invatatoare: "Atata timp cat am parcurs atatea stagii de formare in meseria noastra, nu stiu in ce masura o licenta ne-ar putea face mai destepti. Nu putem suporta costurile unei facultati pe care nu o vom putea face la zi".

Ordonanta de urgenta data in decembrie obliga aproape 25.000 de educatori si invatatori sa urmeze studii superioare in urmatorii 6 ani. In caz contrar, isi vor pierde postul.

Sindicalistii critica decizia si spun ca a fost luata pentru a-i obliga pe dascali sa dea banii universtatilor devenite fabrici de diplome.

Marius Nistor, liderul Federatiei Spiru Haret: "Este o masura toatal nedreapta. Loveste in invatamantul primar si prescolar ca sa favorizeze invatamantul universitar, mai ales cel particular, pentru ca acolo se vor indrepta cei mai multi dintre dascali pentru o diploma".

Simion Hancescu, presedinte FSLI: "Ar fi un dezastru daca ar ramane aceasta prevedere si ne-am trezi peste 6 ani ca din cei 22.000 au reusit doar cateva mii sa faca o facultate. Cu ceilalti ce facem? Ii transformam in necalificati?".

Fostul ministru al educatiei Ecaterina Andronescu promite ca articolul prin care dascalii sunt trimisi la facultate va fi eliminat.

Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educatiei: "Am incercat sa cream un cadru ca sa putem plati pe educatori si invatatori pentru ca Legea Educatiei nu mai prevedea aceste denumiri in sistemul de salarizare".

Pana atunci, sindicalistii cer schimbarea legii educatiei si reintroducerea meseriilor de educator si invatator.

Datele oficiale arata ca in Romania sunt in acest moment peste 80.000 de dascali, majoritatea absolventi de licee pedagogice.

VIDEO PROTVPLUS.RO