Primele reactii dupa ce sahul a devenit materie optionala in Romania. Psihiatrii: "Dezvolta memoria si atentia"
O noua materie va fi studiata din toamna, in scolile din Romania. Optional, copiii vor putea studia sah, iar Ministerul educatiei a aprobat deja programele de studiu si manualele.
Pana in septembrie vor fi alese si cadrele didactice care ii vor antrena pe elevi in sportul mintii.
Sahul dezvolta gandirea, si nu o spun numai vechii persani, chinezii sau indienii despre care se spune ca au inventat jocul, ci si medicii din zilele noastre.
Ramona Gheorghe, medic psihiatru, explica ce zona din creier se dezvolta: „Cortexul orbito prefrontal - partea creierului unde se integreaza functiile executive: memorie, atentie, memorie de lucru, programarea viitoarei mutari.''
La 8 ani, Andrei ne explica de ce a ales sahul, si nu fotbalul.
Andrei: „Ma face sa fiu mai destept. Parintii mei vor sa fiu un sahist bun, sa devin profesionist.''
In grupa de sah de la scoala din sectorul 4 sunt si doua fetite, care spun ca la orele de sah au invatat sa aiba mai multa rabdare.
Sorin Berbec, profesor de sah: ''In experimentul pe care il fac aici in scoala am reusit sa imblanzesc, cu ghilimelele de rigoare, copiii cu probleme de comportanent.”
Mihaela Sahlean, psiholog: ''Le dezvolta inclusiv gandirea anticipativa: ce se intampla daca tu muti o piesa intr-un fel, ce se intampla daca adversarul tau muta intr-un anumit fel.''
Impreuna cu Federatia Romana de Sah (FRS), Ministerul educatiei a elaborat deja programele pentru viitoarea disciplina optionala. Si a pregatit 500 de seturi pentru scolile din mediul rural.
Sorin Avram Iacoban, presedintele FRS: ''Acest set contine 10 seturi de sah, 2 manuale, o tabla demonstrativa, un CD cu jocuri.''
Un joc cu origini orientale, sahul este denumit si sportul mintii. Din pacate, in Romania sunt doar 10 profesori care ii pot invata pe elevi acest joc. Tocmai de aceea, Ministerul educatiei, impreuna cu Federatia Romana de Sah, va pregati pentru inceput 500 de oameni in acest sens. Vorbim pe de-o parte de cadre didactice care vor invata sa joace sah, pe de alta de sahisti care vor lua lectii de pedagogie pentru a lucra cu elevii.
Sahul va fi studiat optional o ora pe saptamana, pe parcursul unui an sau a doi ani scolari, in ciclul primar sau in primii doi ani de gimnaziu.