Sectorul 6 al Capitalei se pregateste sa revina la uniforme. Reactia elevilor dupa ce au aflat ca raman fara parada modei

Ultima actualizare: 04-04-2014 06:58

Propunere controversata a vice-primarului sectorului 6: el cere ca toate scolile din sector sa reintroduca uniformele. Deocamdata, proiectul este in dezbatere publica iar elevii sunt invitati sa isi spuna punctul de vedere.

Cei mai mari elevi, desigur, nu sunt incantati de ideea unei tinute impuse, care i-ar impiedica sa mai faca parada modei.

La liceul Marin Preda din Capitala toata lumea poarta uniforme, incepand de la cei din clasa pregatitoare si pana la elevii de clasa a 12-a. Tinuta este compusa din vesta imprimata cu sigla scolii, camasa alba, cravata in carouri si pantaloni sau fusta din stofa bleumarin. In urma cu doi ani, in urma unui sondaj de opinie, cei din conducere au decis ca uniforma este obligatorie.

Uniforme scolare

"Sigla liceului trebuie purtata si trebuie sa fie mandri de ea, iar prin asta se distinge elevul liceului Marin Preda de alti elevi de pe strada", a declarat Marinela Georgescu, directorul adjunct al Liceului Marin Preda.

"Nu toti copii isi permit anumite firme, anumite haine mai deosebite si atunci, daca sunt toti la fel, e mai bine", a marturisit un parinte.

Pentru elevii altor scoli tinuta zilnica este o adevarata provocare. Mai ales la liceu, baietii se intrec in tricouri imprimate si blugi rupti iar fetele in bulze decoltate si fuste scurte.

Eleva: Mi se pare o uniformizare in masa

"E o chestie destul de naspa avand in vedere ca fiecare are personalitatea lui si nu stiu....Mi se pare o uniformizare in masa", a spus o eleva.

Proiectul initiat de autoritatile Sectorului 6 este deocamdata in dezbatere publica. "O sa vedem daca aceste uniforme vor fi la fel la nivelul Sectorului sau o sa le diferentiem , in functie de scoala sau in functie de anii de studii", a declarat Gabriel Petre, viceprimarul Sectorului 6.

"Acest lucru ar putea fi privit ca o modalitate de a constrange, insa daca este implementata treaba asta cu destula flexibilitate si cu cap, bineinteles, efectele pot fi in mai mare masura pozitive", a spus Conf. univ. dr. Florinda Golu, psiholog.

Uniforme scolare

Inainte de 1989, uniforma a fost obligatorie. Elevii nu aveau voie la ore fara matricola, cravata rosie de pionier, camasa bleu, pantaloni si sacou ori sarafan. Toate faceau parte din imaginea standard a scolarului.

Pe de alta parte si in Occident este o traditie in a purta uniforma. Marile scoli ale lumii au asa ceva.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO