Numărul divorțurilor a scăzut considerabil. Cum și-au salvat multe cupluri relația
Deşi viaţa în România nu este roz, în 2018 s-au înregistrat cele mai puţine divorţuri din ultimii patru ani.
Sociologii cred că unii români au avut mai mulţi bani şi mai puţine motive de ceartă, în timp ce alţii au devenit pur şi simplu mai rezistenţi la problemele vieţii în doi.
Stabilitatea emoţională, condiţiile financiare, chiar şi simpatiile ori antipatiile politice pot sta la baza unui divorţ. Dacă aceşti factori scad, se reduce şi rata divorţurilor - spun specialiştii. Şi ceva s-a întâmplat în România în ultima vreme, pentru că în 2018 au fost cu câteva mii de divorţuri mai puţin decât în 2017.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, în 2018 s-au înregistrat peste 29 de mii de divorţuri, cu 2 mii mai puţin decât în anul 2017. Cele mai puţine divorţuri înregistrate anul trecut au fost în luna ianuarie. De asemenea, anul 2018 este şi anul cu cel mai scăzut număr de divorţuri din ultimii patru ani.
Sociolog: "În perioada crizei, cred că au fost destul de multe rupturi în plan personal în foarte multe familii. Imediat după criză, oamenii au luat o lecţie dură şi au început să caute modalităţi prin care să devină stabili emoţionali. Și, evident, asta îşi pune amprenta asupra sănătăţii relaţiilor şi a sănătăţii cuplului, în general."
Femeie: "Orice poate fi depăşit dacă există înţelegere şi iubire adevărată."
Specialiştii spun că încercările dificile şi provocările reuşesc să sudeze relaţii pe cale de destrămare. Multe cupluri s-au salvat pentru că au plecat în străinătate. Conform INS, numai în 2017 aproape 220 de mii de români au plecat peste hotare. 40 la sută dintre ei s-au stabilit în Marea Britanie.
Sociolog: "Relaţiile dintre doi parteneri reuşesc să devină mai puternice dacă schimbă mediul în care trăiesc. Ajung să-şi întărească relaţia în afara graniţelor, pentru că acolo nu mai sunt influenţe nocive."
A crescut şi numărul cuplurilor cu probleme care apelează la terapie specializată. Din păcate însă, puţine familii mai pot fi salvate în această fază.
Psihoterapeut: "Apelează cam târziu, atunci când sunt deja în impas, când sunt în suferinţă, când e o distanţă emoţională mare."
Şi, în timp ce divorţurile sunt în scădere, numărul căsătoriilor a crescut, arată Institutul Naţional de Statistică.