Nu pot fi otraviti sau loviti. LISTA regulilor dupa care vor fi eutanasiati cainii fara stapan
Autoritatea Sanitar Veterinara a publicat vineri un set de norme pentru eutanasierea cainilor fara stapan. Ele sunt in dezbatere publica.
Desi reprezentantii institutiei spera ca pana la sfarsitul lunii sa fie aprobate, membrii asociatiilor pentru protectia animalelor sustin ca mai sunt anumite lucruri de lamurit.
Acest prim set de norme, publicat vineri de Autoritatea Sanitar Veterinara, mai poate suferi modificari. Nu insa si termenul prevazut de lege. Eutanasierea cainilor va fi permisa la 14 zile lucratoare, dupa ce animalul a fost dus in adapost.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Asta in cazul in care cainele nu a fost revendicat sau adoptat.
Dar iubitorii de animale sustin ca mai sunt si alte cai de rezolvare a problemei cainilor fara stapan. Insa cei din tabara adversa cer sa fie adunati de pe strazi sau din parcuri.
Conform normelor, pot fi eutanasiati cainii care ajung in adaposturile primariei si nu sunt revendicati.
"Dupa ce sunt epuizate toate variantele - adoptie, cazare - imputernicitul primariei va analiza fiecare caz si va emite individual pentru fiecare decizia de eutanasie", spune Vladimir Manastireanu, presedintele Autoritatii Sanitar Veterinare.
Normele publicate vineri trebuie sa aiba insa si girul guvernului. Pana atunci, cel putin zece zile vor fi in dezbatere publica. Timp in care iubitorii de animale sa aduca modificarile pe care le considera necesare.
"Noroc ca sunt in dezbatere publica si pot fi ameliorate. Se bat cap in cap niste prevederi. Sa dispara, de exemplu, articole de genul ca toti cainii cu sau fara stapan sa fie sterilizati. Pai, ii prindem, ii sterilizam si apoi, dupa 14 zile, ii omoram? Sau cum? Ciudat", spune Kuki Barbuceanu, de la Vier Pfoten.
Potrivit normelor, doar medicii veterinari au dreptul sa faca eutanasieri, iar animalele nu pot fi otravite sau lovite. Greu de verificat spun, insa, ONG-urile.
Dupa ce ANSVA va oferi varianta finala a normelor privind eutanasierea cainilor fara stapan, Guvernul va avea la dispozitie 60 de zile pentru a le aproba.