Vanatoare de caini in tara. Pretul unui maidanez dus in adapost cand Capitala ii arunca pe campuri

Ultima actualizare: 07-10-2013 07:01

In timp ce unii bucurestenii arunca maidanezii pe campurile din jurul Capitalei, in loc sa-i adopte, la Constanta edilii au anuntat deja ca vor incepe eutanasierile.

Iar autoritatile locale din Buhusi au de gand sa-i rasplateasca pe cei care prind maidanezi si ii predau primariei. Toate acestea se intampla intr-un moment in care Autoritatea Sanitar Veterinara lucreaza la normele de aplicare a legii cainilor comunitari.

Ne aflam in judetul Calarasi la aproximativ 60 de km de Bucuresti. Localnicii spun ca in ultimele saptamani zeci de caini au fost lasati la marginea localitatilor. Animalele infometate vin insa spre centru in cautare de hrana.

Martor: "Au adus cu camioanele caini cu cercei galbeni. Erau 4 mari cand m-am dus la vie."

Martor: "Au adus cate 10-15 cu o duba, nu poti sa treci noaptea ca stau in haita si te ataca."

Situatie similara si in localitatile din judetul Giurgiu. Comunele invecinate cu Mihailesti, acolo unde este cel mai mare adapost al primariei, sunt pline de caini.

Localnicii din Novaci de Giurgiu povestesc ca seara de seara vad masini cu numere de inmatriculare de Bucuresti care vin si descarca aici din portbagaje caini. II lasa pe campul de la iesirea din comuna.

Oamenii spun ca masinile apar doar noaptea si dimineata se trezesc pe ulite cu zeci de maidanezi. Nimeni nu stie insa de unde provin animalele, unele dintre ele agresive, si nici cine le aduce acolo.

Localnic: "Ii aduce si ii arunca la noi aici toti care nu le trebuie, ii lasa la noi aici."

Localnic: "Nu lasa copii sa se duca la scoala, vin copii acasa plangand. Daca te duci la padure sa iei si tu ceva te mananca cainii."

Ca sa nu se ajunga la astfel de transporturi ilegale de caini, primarul din Buhusi s-a gandit la o metoda rapida de a scapa de cei 300 de maidanezi din orasul sau.

De la 1 noiembrie timp de 2 luni oricine aduce la adapost un caine este platit: ia 40 de lei pentru primul exemplar, 30 pentru celelalte si 20 de lei pentru un pui.

"Toata lumea pentru 40 de lei va alerga prin oras dupa caini", spun oamenii.

"Una e cand ne ajuta intreaga populatie si una e cand actioneaza numai 3 oameni pe intregul oras", spune Vasile Zaharia - viceprimar Buhusi.

"In Romania omul pentru bani isi vinde si parintii. Cu siguranta va fi o vanatoare foarte urata a animalelor", spune Liliana Petrescu - medic.

Indiferent de initiativele edililor, legea este clara. Maidanezii pot fi eutanasiati in termen de 14 zile, daca nu sunt revendicati sau adoptati. Primariile ii pot tine mai mult in adaposturi, daca au bani si spatiu.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO