Reorganizarea in Sanatate va aduce economii de 50 mil. euro. Vor fi taiate 4000 de posturi

×
Codul embed a fost copiat

PROTV NEWS a transmis LIVE conferinta de presa sustinuta de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Anul 2013 va fi unul plin de reforme in sistemul sanitar romanesc, promit reprezentantii Ministerului Sanatatii. In prima faza, Directiile de sanatate publica vor fi desfiintate si inlocuite de 8 autoritati regionale.

Ministrul Sanatatii sustine ca masura va aduce importante economii la buget. "Un medic care are contract cu o casa de asigurari de 10 ani a depus la acea institutie toate actele, cu toate acestea aceluiasi medic i se cere acelasi vraf de documente si hartii. De ce? Birocratii ca sa-si justifice locul de munca cer aceleasi hartii. Ei sunt utili, importanti. O birocratie stupida, pe care se cheltuie bani, putem economisi bani."

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca proiectul de reorganizare a sistemului are ca obiective accentuarea descentralizarii si controlul costurilor, ca parte a reformei in interesul cetateanului, economiile fiind estimate, pentru 2013, la 50 de milioane de euro.

Nicolaescu a spus ca este "preferabila o reforma din mers, decat o noua legislatie, care sa intarzie cu cativa ani" schimbarile necesare, precizand ca masurile propuse de Ministerul Sanatatii (MS) sunt agreate si sustinute de Fondul Monetar International.

Citește și
card de sanatate
Imprimeria Nationala nu are bani pentru cardul de sanatate. Replica Ministerului Sanatatii
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

"Puteti sa-i spuneti reorganizare, daca desfiintare nu place auzului", a spus el, referindu-se la reorganizarea directiilor de sanatate publica si a caselor de asigurari de sanatate judetene.

Ministrul a explicat ca masurile de reorganizare urmaresc controlul costurilor, reproiectarea componentelor de baza din sistem si implicarea comunitatilor si autoritatilor locale, ceea ce inseamna, in opinia sa, "accentuarea descentralizarii".

In acelasi context, Eugen Nicolaescu a subliniat ca reforma urmareste "apropierea sistemului public de cetatean", realizarea de economii inclusiv prin reducerea birocratiei si profesionalizarea sistemului. In privinta destinatiei banilor ce ar fi economisiti astfel, ministrul a precizat ca acestia vor ramane in sistem, urmand sa fie alocati programelor nationale de sanatate, cu prioritate celui de oncologie.

Nicolaescu a estimat fondurile economisite la 50 de milioane pe euro, raportat la 2013. Din acesti bani, 20 de milioane ar veni din reorganizarea MS si a directiilor de sanatate publica, iar 30 de milioane, din cea a caselor de asigurari de sanatate judetene, proiectul de act normativ legat de acestea urmand sa fie lansat in dezbatere publica saptamana viitoare.

Directiile de sanatate publica judetene se reorganizeaza in opt autoritati regionale si vor avea in subordine 34 de oficii judetene de sanatate publica.

De asemenea, serviciile judetene de ambulanta se reorganizeaza in opt servicii regionale, cu 33 de statii regionale, potrivit unui proiect al Ministerului Sanatatii.

Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica, vineri seara, un proiect de hotarare de guvern privind reorganizarea institutiei. Conform notei de fundamentare a proiectului, obiectivul fundamental al restructurarii organizatorice a unor componente din sistemul de sanatate il reprezinta, in principal, intarirea capacitatii administrative a Ministerului Sanatatii.

"Prin aceasta se asigura coerenta institutionala si se eficientizeaza procesul complex de adoptare operativa a deciziilor, mecanismul de control si inspectie si implementarea in timp scurt a Strategiei Nationale de Sanatate Publica, cu scopul declarat de a creste calitatea serviciilor medicale acordate pacientilor si, implicit, gradul de satisfactie al acestora fata de modul in care functioneaza sistemul public de sanatate", se mai arata in nota.

Potrivit proiectului, in subordinea MS vor functiona vor functiona opt autoritati regionale de sanatate publica, opt servicii regionale de ambulanta, Agentia Nationala de Programe de Sanatate, Agentia Nationala de Infrastructura Sanitara, Dispozitive Medicale si Achizitii Centralizate si alte institutii publice, care vor fi infiintate prin hotarare a Guvernului.

Astfel, in proiect se precizeaza ca directiile de sanatate publica judetene se reorganizeaza in opt autoritati regionale de sanatate publica, servicii publice deconcentrate, cu personalitate juridica si in subordinea carora functioneaza 34 de oficii judetene de sanatate publica si alte unitati cu personalitate juridica, conform prevederilor legale.

"Directiile de sanatate publica judetene se reorganizeaza in 8 autoritati regionale de sanatate publica prin hotarare a Guvernului in termen de minimum 30 de zile de la data intrarii in vigoare a hotararii", se arata in proiect.

De asemenea, serviciile judetene de ambulanta, care functioneaza tot in subordinea directa a MS, se reorganizeaza in opt servicii regionale de ambulanta, structuri cu personalitate juridica si in subordinea carora functioneaza 33 de statii judetene de ambulanta.

In privinta Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov (SABI), acesta isi pastreaza organizarea actuala si devine Serviciul Regional de Ambulanta Bucuresti.

Prin acelasi proiect de HG se urmareste si micsorarea numarului maxim de posturi din aparatul propriu al ministerului. "Numarul maxim de posturi este de 255, exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetului ministrului. in numarul maxim de posturi (...) sunt incluse si posturile aferente cabinetelor secretarilor de stat", prevede proiectul, numarul maxim de posturi fiind, in prezent, de 290, dupa cum se precizeaza in nota de fundamentare.

Proiectul de act normativ este in dezbatere publica pana la 15 aprilie.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat, inca de marti, ca directiile de sanatate publica judetene si casele de asigurari de sanatate publica judetene vor fi desfiintate, masura urmand sa aduca, in opinia lui, economii la buget.

Nicolaescu a mai spus ca 2013 va fi anul marilor schimbari in sanatate, precizand ca are sprijin politic pentru masurile care vor fi luate.

Reprezentantii Federatiei Sanitas au declarat ca vor solicita Ministerului Sanatatii semnarea unui acord care sa garanteze ca reorganizarea directiilor de sanatate publica si caselor de asigurari de sanatate publica judetene se va face cu consultarea federatiei si ca economiile obtinute vor fi redistribuite in sistem

In casele de asigurari de sanatate si in directiile de sanatate publica judetene lucreaza in prezent aproximativ 8.000 de persoane.

"Prin reorganizarea din Sanatate vor fi reduse trei-patru mii de posturi"

Ministrul Eugen Nicolaescu a declarat, sambata, ca prin procesul de reorganizare din Sanatate vor fi reduse trei-patru mii de posturi "din birocratie", insa, in urma unei evaluari pe competente, ocupantii acestora vor fi redistribuiti astfel incat numarul celor fara loc de munca sa fie cat mai mic.

Potrivit lui Nicolaescu, o parte a personalului ar urma sa fie incadrat, astfel, in structurile nou infiintate din subordinea ministerului, la consiliile judetene, in spitale sau in cabinete.

Ministrul a spus ca nu poate fi precizat, in acest moment, numarul celor care vor ramane fara loc de munca, insa se va incerca, potrivit competentelor fiecaruia, ca acesta sa fie cat mai mic.

Cei disponibilizati vor beneficia, potrivit lui Nicolaescu, de toate drepturile legale, cum ar fi platile compensatorii.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Clinicile in care s-au investit zeci de milioane de euro stau goale, fara personal si mobilier
Clinicile in care s-au investit zeci de milioane de euro stau goale, fara personal si mobilier

Promulgarea bugetului de stat este asteptata in spitale ca ziua de salariu. Ministerul Sanatatii are nevoie de peste 8 milioane de euro, pentru ca activitatea medicala in sectii din 3 unitati stategice din Bucuresti sa porneasca.

Imprimeria Nationala nu are bani pentru cardul de sanatate. Replica Ministerului Sanatatii
Imprimeria Nationala nu are bani pentru cardul de sanatate. Replica Ministerului Sanatatii

Controverse nesfarsite pe tema cardului de sanatate, pe care ar fi trebuit sa-l primeasca romanii. Imprimeria Nationala, care trebuie sa-l tipareasca, se imprumuta de bani, pentru ca Ministerul Sanatatii nu i-a achitat materia prima pentru document.

Nivelul coplatii, stabilit intre 5 si 10 lei, indiferent de numarul de zile de spitalizare
Nivelul coplatii, stabilit intre 5 si 10 lei, indiferent de numarul de zile de spitalizare

Introducerea coplatii ii bulverseaza cu totul pe romani. Daca marti reprezentantii FMI au precizat ca vom achita cate 10 lei pentru fiecare zi de internare, oficialii romani o tin pe a lor.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.