Nivelul coplatii, stabilit intre 5 si 10 lei, indiferent de numarul de zile de spitalizare
Introducerea coplatii ii bulverseaza cu totul pe romani. Daca marti reprezentantii FMI au precizat ca vom achita cate 10 lei pentru fiecare zi de internare, oficialii romani o tin pe a lor.
Ministrul Sanatatii spune ca taxa va fi incasata la externare si fie ca a fost tratat 3 zile sau 7 zile, pacientul va da intre 5 si 10 lei in total. Banii vor fi folositi pentru medicamente si materiale sanitare.
Cel putin 5 lei, cel mult 10. Aceste sume vor fi achitate din 1 martie, la externare. Valoarea coplatii va fi stabilita de fiecare unitate sanitara in parte, dar cu respectarea acestor limite.
Bolnavii vad diferit introducerea taxei, mai ales ca unii se interneaza de mai multe ori pe luna.
Pe de alta parte, reprezentantii spitalelor spun ca doar ratia zilnica de mancare pentru un bolnav este de 10 lei, asa ca nu s-ar putea cumpara mare lucru din acesti bani.
Ministrul Sanatatii considera insa ca suma ii va descuraja pe multi.
Eugen Nicolaescu: "Cinci lei nu e mult, dar sunt oameni saraci care nu vor vrea sa plateasca".
Coplata nu va fi aplicata serviciilor de urgenta, in ambulatoriu de specialitate, medicina de familie, in cazul analizelor medicale sau la spitalizarea de o zi.
Scutiti vor fi si copiii, gravidele, pensionarii care au sub 740 de lei pensie, veteranii de razboi si bolnavii inclusi in programele nationale, daca nu realizeaza venituri.
Banii ar urma sa ramana in spitale. Astfel, la Institutul Fundeni, care are 60.000 de pacienti anual, s-ar strange 600.000 de lei. Iar la Spitalul judetean Ilfov, 220.000 de lei.
Nu este exclus ca in aprilie, cand apar normele de aplicare la contractul cadru, nivelul coplatii sa creasca.
Sursa: Pro TV
Etichete: fmi, ministerul sanatatii, spitalizare, internare, coplata, externare,
Dată publicare:
30-01-2013 19:33