Guvernul Romaniei va interzice tigarile mentolate din 2020. In acest an insa, dispar de pe piata alte doua tipuri

05-01-2016 18:58


Guvernul Romaniei va interzice tigarile cu menta, dar si pe cele cu alte arome ori in pachete mici si cochete. Ultimele doua tipuri dispar chiar din acest an, in timp ce tigaretele mentolate vor fi comercializate pana in 2020.

Legea pune astfel in aplicare o directiva europeana. Medicii considera ca aceste produse atrag tinerii si femeile sa fumeze.

Potriviti directivei europene, tigarile cu arome de cirese, vanilie, ciocolata vor fi interzise din mai 2016. Mai raman o vreme pe piata doar cele metolate.

Dr. Magdalena Ciobanu, expert al MS la Comisia Europeana: "Prin arderea produsului din tutun, mentolul se transforma in substante cancerigene. Tigarile cu arome si in special tigarile mentolate favorizeaza debutul fumatului. Pentru ca primele tigari nu sunt prea gustoase, nu miros prea bine si de aceea multi debutanti renunta la a mai fuma."

Intra in aceasta categorie, in primul rand, tinerii.

Potrivit statisticilor, mai bine de jumatate dintre tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani isi aleg tigarile in functie de ambalaj, peste 30 la suta in functie de gust. Foarte apreciate sunt, in special, tigarile mentolate.

Fumator, 16 ani: Imi place gustul de mentol.
Reporter: Te-ai gandit sa te lasi de fumat?
Fumator, 16 ani: Nu e o problema acum.
Reporter: Dar de ce fumezi?
Fumator, 16 ani: Este o problema de anturaj, de stres.

Fumatoare, 15 ani: De vreo patru luni fumez, cam asa...
Reporter: Si de ce ai inceput?
Fumatoare, 15 ani: Anturajul, colegii. Doar mama stie...
Reporter: Ai incercat mentolate?
Fumatoare, 15 ani: Da, sa vad cum sunt. Cand o sa le interzica, o sa ma las, probabil.

Expertii Comisiei Europene vor sa dispara si tigarile slim, pe care le cumpara in special femeile, pentru ca pachetul seamana cu un ruj.

Dr. Magdalena Ciobanu, expert al MS la Comisia Europeana: "Fiind atat de mici pachetele, tigarile fiind subtirele, colorate, unele miros frumos, nu-ti vine sa crezi ca te imbolnavesc..."

Dimensiunile minime acceptate ale pachetelor vor fi de 44 de milimetri pe 52 de milimetri. Legea care va reglementa toate aceste lucruri este in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii.

VIDEO PROTVPLUS.RO