TRADITII DE BOBOTEAZA. Cum s-a pregatit Patriarhia pentru Boboteaza. Credinciosii vor primi 150.000 de sticle cu agheazma
TRADITII SI OBICEIURI DE BOBOTEAZA. Vine Boboteaza, iar pregatirile pentru sarbatoarea de miercuri sunt in toi. La Constanta, credinciosii vor primi 150 de mii de sticle cu agheazma, cu 20 de mii mai multe decat anul trecut.
Marti dimineata a avut prima slujba de sfintire a apei.
In ziua de Boboteaza va avea loc slujba cea mare de sfintire a apei, iar dupa aceea, de la Catedrala Arhiepiscopala, se va pleca in procesiune pana pe faleza Cazinoului. Sticlele vor fi asezate in forma crucii Sfantului Apostol Andrei, apoi vor fi impartite credinciosilor.
Operatiunea de etichetare a inceput pe 29 decembrie, iar volunarii - printre care si studenti la teologie - lucreaza in mai multe schimburi pentru a putea termina lucrul la slujba numita Aghiasma Mare.
"Anul acesta, au fost pregatite 150 de mii de sticle, cu 20 de mii de sticle mai mult ca anul trecut. Vor ramane pe holurile Arhiepiscopiei pana in ajunul Bobotezei cand vor fi duse in fata catedralei si umplute cu apa sfintita", relateaza corespondentul ProTv Camelia Dontu.
Voluntara: "Pai cum sa nu dam o mana de ajutor ? Facem pentru Sfanta Biserica, facem pentru Sfantul Dumnezeu, facem pentru noi toti."
Voluntara: "Nu, nu e deloc greu, e foarte...e foarte usor si e placut."
De Boboteaza va fi respectata si o alta traditie spectaculoasa: se vor arunca trei cruci de lemn in mare, iar temerarii vor infrunta apa rece ca gheata, pentru a le recupera.
IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului: "Odata cu apele se sfinteste si firea noastra. La Boboteaza, rasare un nou soare, Soarele Dreptatii, Hristos, care raspandeste lumina sa peste toata faptura si prin apele ce se sfintesc toate se innoiesc."
La Ighiu, in judetul Alba, preotii merg cu botezul, inainte de Boboteaza, pentru a sfinti casele. Oamenii ii primesc cu portile deschise pentru ca au credinta ca asa vor fi feriti de rele tot anul.
Fiecare camera este sfintita cu agheasma, la fel si fantanile si curtile.
Localnic: "Sa ne mearga bine tot anul, sa fim feriti de rele, de necazuri."
Localnica: "E apa sfintita si are puteri miraculoase."
Se spune ca apa sfintita de Boboteaza rezista mai multi ani.
Sursa: Pro TV
Etichete: tradiții, obiceiuri, sarbatoare, boboteaza, agheasma,
Dată publicare:
05-01-2016 08:07