Noua lege a salarizarii. Conditiile pentru ca angajatii de la stat sa primeasca si doua salarii
O leafa de baza si alta sub forma de prima, in functie de performantele pe care le au in institutia pentru care lucreaza. Este principiul pe baza caruia Guvernul vrea sa schimbe legea salarizarii din administratie.
Actul ii vizeaza pe profesori, politisti, medici sau functionari. In schimb, parlamentarii nu vor fi atinsi de noile reguli.
Revoltat ca sunt bugetari care castiga mai mult decat el, Victor Ponta a cerut o noua lege a salarizarii.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
"Nu se poate sa am angajati care castiga de trei ori cat mine. Nu cred ca se intampla in nicio firma privata ca intre salariul cel mai mic si salariul cel mai mare sa fie raportul de unu a 30. S-a vorbit de unu la 15. Mie mi se pare mare si unu la 15", a spus Ponta.
Asa ca de anul viitor lefurile de la stat vor avea o parte fixa si una variabila. Aceasta din urma va fi de fapt o prima de performanta.
"Sa avem un salariul minim si unul maxim care se poate acorda, stabilirea unor criterii dupa care se va face evaluarea personalului respectiv in functie de specificul fiecarei activitati", a spus Mariana Campeanu, ministrul Muncii.
Un dascal poate primi salariu mai mare daca are elevi olimpici, de exemplu. Politistii in functie de numarul infractorilor prinsi sau al amenzilor date. Pentru functionari insa, situatia ramane neclara.
"Unul dintre indicatorii de evaluare ar fi si acesta: volumul incasarilor. La altii sunt alti indicatori si nu-i nicio problema, in mod sigur sistemul va functiona foarte bine", spune Nicolae Robu, primarul Timisoarei.
O parte dintre sindicate dau, insa, si o alta nuanta intentiei Guvernului: "Lasam loc de intrepretare daca ai fost cuminte si m-ai ascultat pot sa te premiez, si daca nu te pedepsesc. Uite un coleg, un lider de sindicat care inca lucreaza in spital, faptul ca l-a impiedicat pe acel manager cu anumite decizii aberante poate in salariul lui sa se regaseasca aceasta "performanta", adica sa fie lovit".
Legea salarizarii unice apobata in 2010 de Guvernul Boc este in acest moment aplicata doar pe jumatate. Lefurile nu se platesc insa dupa incadrarile pe functie pentru ca nu au fost bani la buget.