Mii de credinciosi s-au rugat Sf. Mina, pazitorul pagubitilor

11-11-2010 00:00

UPDATE: Cu sufletul plin de rugi, dar cu portofele goale, peste 10.000 de crestini l-au implorat astazi pe Sfantul Mina, ocrotitorul pagubitilor, sa ii scoata si pe ei la liman.

Pe multi i-a ajuns atat de tare disperarea, incat au rabdat o coada de doi kilometri, mai ales ca la final au primit si cate o farfurie de mancare. Previzibil, la acest hram au aparut si hotii, probabil ca sa ceara iertarea pacatelor. Unul, insa, nu s-a abtinut si a furat o sacosa.

Este dureros, dar adevarat. Cei mai sarmani dintre pelerini asteptau de mult ziua Sfantului Mina ca sa primeasca o masa calda. Asa ca s-au imbulzit, iar o femeie a lesinat. In jur, crestinii isi plangeau de mila unii altora.

Scripturile il arata pe Sfantul Mina drept sprijin al celor care au pierdut bunuri sau au fost pagubiti. Recent, insa, credinta populara il asociaza cu ideea de iertare a pacatelor. Oamenii merg sa se roage si primesc o noua sansa. Nu se stie insa daca pentru praznic hotii isi iau o zi libera. Asa ca oamenii isi pazesc buzunarele.

Si, din pacate, chiar s-a intamplat. In timp ce o doamna isi spunea rugaciunea, sacosa ei cu banii si cu actele a disparut subit. Si dusa a fost sacosa, la fel si sansa talharilor de a fi iertati de pacat.

Pelerinajul Sfantului Mina este unul atipic; in acatiste apar procese, partaje, mosteniri.

Nu se stie exact cum a fost asociat Sfantul Mina cu salvarea materiala a credinciosilor. A fost soldat in armata imparatului Diocletian si ucis pentru ca nu s-a dezis de credinta crestina. Imediat dupa martirizare, au aparut anumite marturii despre minuni savarsite in biserici grecesti care ii poarta numele.

Pelerinajul Sfantului Mina incheie seria de evenimente religioase gazduite de bisericile din Bucuresti. Dureaza numai 24 de ore, si totusi fluxul de credinciosi este impresionant.

Pentru ca, in afara de moaste, aici se afla si o icoana a mucenicului, despre care se spune ca este facatoare de minuni. Este de fapt una din cele 30 recunoscute oficial de Biserica in Romania.

Tags: pelerinaj,


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26