Pelerinaj cu sacrificiu la moastele Sfantului Dimitrie in Capitala

Dată publicare: 25-10-2010 00:00
Dată actualizare: 29-04-2012 16:26


UPDATE: Pelerinaj in foc continuu pe Dealul Mitropoliei. Pe masura ce ne apropiem de praznicul Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, zeci de mii de credinciosi sosesc din toata tara si iau de la capat un drum de doi kilometri, spre altarul de inchinare.

Doar noaptea trecuta, peste 10.000 de oameni au trecut peste frig si suferinte ca sa ajunga la moaste. Multi au avut insa nevoie urgenta de ajutorul voluntarilor Crucii Rosii.

In miez de noapte, pelerinii se indreaptau incet spre altarul invaluit in lumina. Orele si-au spus insa cuvantul asupra oricarui trup obosit de ani. Un batran din Piatra Neamt, bolnav de ciroza, a avut nevoie de ingrijiri urgente. Alti 150 - hipertensivi, diabetici, slabiti de foame - au ajuns si ei in cortul de prim ajutor.

Ajutati de voluntari cu ceai cald si hrana, oamenii au mers mai departe. Penitenta, spun ei, e parte din rugaciune. In zori, alte chipuri si alte rugi s-au pierdut in multime.

Experienta celor care si-au intins tarabele la poalele dealului este esentiala pentru profitul final. De exemplu, busuiocul: la un leu sau la 20 de lei. Exista cumparatori pentru ambele.

Probabil ca nu s-a sfintit atata mir la Ierusalim si Nard, cat se vinde acum in Bucuresti. Atentie si la falsii monahi. In fapt, simpli actori, neagreati de Biserica.

Pentru multimea de pelerini care cauta in icoane, matanii si cruci inca un ajutor de Sus marti e ziua cea mai asteptata.

Cu fiecare ora, alti 2500 de pelerini se adauga celor care au atins deja lemnul din crucea lui Isus si s-au inchinat la moastele celor 3 sfinti.

Putem vorbi deja despre o prezenta mai numeroasa decat anii trecuti. Pana acum, peste 60.000 de oameni au urcat Dealul Mitropoliei.

Adevarata desfasurare de forte va incepe insa abia marti, cand este celebrat praznicul Sfantului Mare Mucenic Dimitrie. In jurul pranzului va sosi Patriarhul Bartolomeu de Constantinopole, care va sluji apoi impreuna cu patriarhul Daniel.

Ceremoniile vor continua si miercuri, cand este sarbatorit Sfantul Dumitru cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor.


VIDEO PROTVPLUS.RO