Nisip de Dunare la Marea Neagra. Proiectul autoritatilor pentru a reface plajele distruse de valuri
Turistii care isi vor petrece anul acesta vacanta pe litoralul romanesc isi vor intinde prosoapele pe nisip de Dunare. Autoritatile vor reface plajele din care musca marea la fiecare furtuna.
Norocul nostru este ca avem in apropiere marele fluviu al carui nisip are o compozitie diferita. Este mai greu si, in plus, va fi galben ca aurul, la fel ca si cel de pe plajele rivalilor bulgari.
Proiectul evaluat la 145 de milioane de euro, sustinut de Uniunea Europeana, la care lucreaza specialistii de la Apele Romane, ajutati de cercetatori japonezi si olandezi, prevede ca bucatile de plaja care au fost mancate de valurile puternice in ultimii 40 de ani sa fie refacute artificial.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
33 de hectare noi de uscat vor aparea astfel pana in anul 2015.
Nisipul care va fi folosit la refacerea plajelor va fi extras direct din Dunare, cel mai probabil din zona Cochirleni. Specialistii au stabilit ca are o granulatie mare, iar in contact cu soarele devine auriu.
Situatia de pe plaje este grava cam in toate statiunile, insa specialistii au identificat pana acum cinci zone critice unde lucrarile trebuie sa inceapa urgent. Vizate sunt: Mamaia Sud, Constanta Nord si Sud, Constanta oras si Eforie Nord, unde in fiecare an dispar cate doi metri de nisip.
Intr-o zona din Eforie Nord, marea a inaintat atat de mult incat au mai ramas doar cateva palme de nisip. Dupa renisipare, plaja va castiga 70 de metri.
Pe langa sutele de mii de tone de nisip care vor fi aruncate in mare si care vor mari uscatul pana la 100 de metri in larg, specialistii vor construi si diguri care sa opreasca eroziunea.
Catalin Anton, purtator de cuvant al Directiei Apele Romane Dobrogea Litoral: "Se vor construi diguri noi, diguri sub apa dar si deasupra apei si aceasta bucata va fi renisipata. Daca acum apa ajunge la constructii, ea va avea o latime de 100 sau peste 100 de metri".
Proiectul este asteptat cu interes si de hotelieri, mai ales de cei ale caror unitati de cazare sunt in dreptul bucatilor de nisip care au disparut deja. Multi insa nu vor sa creada pana cand nu vad ca se va intampla cu adevarat ceva.
Nicolae Bucovala, hotelier: "Pana nu incep lucrarile sunt sceptic, pentru ca legile noastre sunt atat de ciudate, incat cine vine sa liciteze se plictiseste si pleaca din tara".
Peste o saptamana va fi desemnat si castigatorul licitatiei.